Houten vloer oliën | Vloer beschermen

Houten vloer oliën

houten vloer oliën

Als je wilt dat je houten vloer er lang goed en mooi blijft uitzien, dan is het natuurlijk nodig om deze ook goed te verzorgen. Dit kun je onder andere doen door je houten vloer te oliën. Dit biedt een aantal voordelen. Ten eerste bescherm je de vloer tegen krassen en andere kleine beschadigingen.

Daarnaast zorg je er zo ook voor dat de natuurlijke kleur van de houten vloer nog lang mooi blijft. Een houten vloer oliën kun je bovendien gemakkelijk zelf doen. Hieronder geven we je de nodige stappen om deze klus eenvoudig te klaren.

De voorbereiding

Voordat je begint met oliën kun je et beste de vloerdelen even bewerken met voegkit. Zo zorg je ervoor dat de kleur evenredig mooi blijft. Zodra dit gedaan is kun je de gehele vloer goed opschuren met schuurpapier, zodat deze mooi glad is en het effect van de olie beter zichtbaar is. Na het schuren, maak je de vloer stofvrij. Dit kan zowel met een stofzuiger als ook met een bezem. Zorg er ook voor dat de vloer helemaal droog is voordat je begint met het aanbrengen van de olie. Het handigste is om een boenmachine te huren om de olie in de vloer te masseren.

De olie aanbrengen op de houten vloer

Er zijn verschillende manieren waarop je de olie op de houten vloer kunt aanbrengen. Zo is het mogelijk om dit bijvoorbeeld met een simpele doen van katoen te doen of met een kwast. Begin met oliën in de hoeken van de kamer en werk dan met drie planken tegelijk. Breng de olie in de lengte aan. Zodra je klaar bent met de kamer, moet je de olie nog een paar minuten laten intrekken voordat je begint met het inmasseren van de olie.

Is de olie eenmaal een beetje ingetrokken, neem dan de boenmachine bij de hand en masseer de olie hiermee in de houten vloer. Ga hiermee door totdat de vloer geheel verzadigd is en er geen olie meer opgenomen wordt. Overtollige olie kun je verwijderen met een doek.

De vloer moet vervolgens droog gewreven worden. Gebruik hiervoor het witte pad van de boenmachine en wrijf de vloer goed droog. Het is geen probleem om over de vloer te lopen, terwijl je bezig bent met de behandeling.

Belangrijke aanwijzingen

Zodra je de vloer geschuurd hebt, begin dan gelijk met het aanbrengen van de olie op de vloer. Hierdoor kan de olie namelijk op optimale wijze in de houten vloer geïmpregneerd worden. Welk schuurpapier je gebruikt voor het schuren is geheel afhankelijk van de houtsoort van de vloer. Je kunt het beste bij de bouwmarkt even navragen welke grofte het meest geschikt is voor jouw vloer. Zodra je klaar bent met de behandeling kun je voor een optimaal resultaat de vloer beter niet betreden. Laat deze dan ook goed drogen gedurende de eerste twee dagen. Na een dag of zes kun je de houten vloer een behandeling met zeep geven, zo wordt er geen vuil in de vloer gelopen en hou je hem mooi schoon.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X