Vloerverwarming wat je moet weten, alles over vloerverwarming

Vloerverwarming wat moet je weten

Vloerverwarming informatie

Vloerverwarming is ontzettend geliefd momenteel. Wat moet je nu precies weten over vloerverwarming? 

In dit artikel beschrijven we allerlei informatie over vloerverwarming, vloerverwarming leidingen, de isolatiewaarde van de vloer, etc..

Daarbij geven we je ook de mogelijkheid om meteen prijzen en informatie te gaan vergelijken van verschillende bedrijven in de regio.

Vloerverwarming prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Vloerverwarming leidingen:

Wanneer je gebruik maakt van vloerverwarming zal de ruimte verwarmd moet worden verwarmd, door de afgifte van warmte, die door de vloerverwarming leidingen stroomt.

De vloerverwarming leidingen lopen in of onder de vloer en hebben een aanvoer en een retour van water. Meestal worden de aanvoer en retour vloerverwarming leidingen naast elkaar gelegd (vloerverwarming patronen).

De afstand van de buizen bepaalt de warmteafgifte van de vloerverwarming. In de regel geldt dat hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per m2 is.

Diepte van de leidingen in de vloer:

De vloerverwarming leidingen moeten diep genoeg in de vloer gelegd worden. Op deze manier zijn de leidingen optimaal beschermd door de dekking van de vloer.

Blijf altijd ontzettend opletten met het boren of hakken in een vloer met vloerverwarming.

Wanneer je gebruik wilt maken van een optimale warmteafgifte van de vloerverwarming dan is er een optimale dekking van twee à drie cm aan te raden.

Het is heel gek, maar wanneer gebruik gemaakt wordt van een kleinere dekking vindt er minder warmte afgifte plaats.

Er zijn eigenlijk geen wettelijke richtlijnen voor een minimale dekking die gebruikt moet worden met vloerverwarming.

Je zult dan ook zien dat de dekking in dikte varieert in verschillende situaties. Een uiterste is dat de leidingen zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de dekvloer dit moet in alle gevallen worden voorkomen!

Wanneer dekvloer gelijkmatig over de vloerverwarming is verdeeld krijg je het beste verwarmings resultaat. Het zorgt er ook voor dat de temperatuur over de gehele vloer zo goed als gelijk is en aanvoelt. 

Een kleinere vloerverwarmingsleiding afstand is aan te raden bij vloerverwarming in de koude zones van de ruimte.

Op deze manier zorg je dat deze plekken extra goed worden verwarmt. Het zijn met name de ruimten vlakbij het raam etc. Echter het risico op kou-val, bij bijvoorbeeld puien met ventilatieroosters, blijft aanwezig.

De warmtestraling van de vloerverwarming verwarmt namelijk de koude lucht niet. Bij bestaande bouw wordt geadviseerd om een radiator/convector te plaatsen in de koudere zones.

Ligt er al vloerverwarming en wil je de vloerverwarming verwijderen dat kan je het beste door een expert laten doen.

Vloerverwarming als Hoofdverwarming of bijverwarming:

Vloerverwarming kan zowel hoofdverwarming als bijverwarming zijn. Vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming functioneert pas echt goed in een nieuwbouwhuis (lees: een goed geïsoleerde woning).

In een bestaande woning kan het alleen als bijverwarming functioneren of zal de vloerverwarming moeten worden aangevuld met radiatoren, tenzij de woning zoals vermeld goed geïsoleerd is door bijvoorbeeld: spouwmuur isolatie

Wanneer er onvoldoende vloerverwarmingleidingen gelegd kunnen worden in de vloer is het ook nodig om bij te verwarmen (bijvoorbeeld een kleine badkamervloer).

Randisolatie voor de vloer:

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming is het noodzakelijk om te werken met rand isolatie. Wanneer je rand isolatie aanbrengt van minimaal 5 mm dik zorgt dit ervoor dat de vloer vrij kan bewegen.

Het vrij bewegen van een vloer voorkomt scheurvorming door het krimpen en uitzetten van de vloer. In bestaande woningen is het niet altijd mogelijk om rand isolatie aan te brengen als de leidingen in de bestaande dekvloer worden aangebracht (ingefreesd).

Houdt dan dus rekening met scheurvorming in de vloer die kan ontstaan door het uitzetten en krimpen van de vloer.

Wapening in de dekvloer:

Om de scheurvorming van de vloer te beperken, kun je gebruik maken van speciale wapening in de dekvloer. Deze wapening is met name aan te raden als er voor een natuursteen of keramische vloerafwerking is gekozen.

Ook al behandel je de vloer nog zo goed (met wapening of rand isolatie) het zal het risico op scheurvorming niet helemaal kunnen wegnemen.

De wapening wordt aangebracht in de bovenste (top) laag van de dekvloer en moet minimaal 10 mm zijn. Let op bij het gebruik van wapening bij een lichte steensoort of sommige natuursteensoorten als vloerafwerking is het aan te raden een gegalvaniseerde of een met kunststof gecoat wapeningsnet aan te brengen. Om te voorkomen dat de vloer verkleurt door roestvorming van het wapeningsnet.

Let op de drinkwaterleidingen (koudwaterleidingen)

Koud waterleidingen moeten zo gelegd worden dat de temperatuur van het water niet boven de 25° uitkomt. Hiermee voorkom je dat er legionellavorming ontstaat. Om dit te realiseren moet je de koudwaterleidingen minimaal 20 cm van de vloerverwarmings leidingen af leggen.

(Het allerbeste is natuurlijk om de koudwaterleidingen helemaal niet in de dekvloer te leggen waar vloerverwarming ligt.

Wanneer je niet ontkomt aan een kruising tussen vloerverwarmingsleidingen en koudwaterleidingen, zorg er dan voor dat beide leidingen goed zijn geïsoleerd op het punt waar ze elkaar kruisen.

Keuze vloerafwerking:

Het is belangrijk om bij vloerverwarming een vloerafwerking te kiezen die juist niet goed isoleert omdat het namelijk de warmte van de leidingen goed moet laten doorkomen. Waneer de vloer te goed is geïsoleerd kan dit de werking van de vloerverwarming tegengaan.

De isolatiewaarde van materialen worden uitgedrukt in de R-waarde. Er is een advies is om bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming te kiezen voor een R-waarde van maximaal 0,13 (m2*K)/W en bij vloerverwarming als bijverwarming voor een waarde van maximaal 0,15 (m2*K)/W.

Voorkom het gebruik van zachte houtsoorten. Het is in het geval van een parketvloer goed om altijd aan de specialist te vragen of dit een houtsoort is die goed kan in combinatie met vloerverwarming.

Vloerverwarming prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Vloerverwarming offerte aanvragen:

Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend een scherpe offerte aan voor het plaatsen en aanschaffen van de vloerverwarming.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 31 minuten geleden een offerte aangevraagd.X