Schutting plaatsen | Alles over je tuin vind je hier!

Schutting plaatsen

schutting plaatsen

Een schutting plaatsen kun je met een beetje handigheid gemakkelijk zelf. De meeste schuttingen dienen voor privacy, maar het ziet er ook gewoon mooi uit als je het netjes doet. De palen en planken die je gebruikt om je schutting te plaatsen kun je zelf maken. Veel handiger is het natuurlijk om schuttingschermen te gebruiken, die je zo in elke bouwmarkt kunt oppikken. Keuze is er voldoende, dus je kunt je schutting geheel naar eigen wens vormgeven. Wil je je eigen schutting maken, volg dan onderstaande tips. 

De voorbereiding 

Voordat je begint met graven, meet je eerst de gehele lengte van de schutting op. DIt kun je doen met een landmeter. De schermen zijn over het algemeen 1.8m. Om dus te berekenen hoeveel schermen er nodig zijn, deel je de totale lengte door 180cm. Op basis daarvan kun je ook bepalen hoeveel palen er nodig zijn. Zodra je dit opgemeten hebt, kun je de plaats van de eerste paal bepalen, tezamen met de plaats van de overige palen. Hou er rekening mee dat ze lijnrecht naast elkaar staan.

Graven en de palen neerzetten

Graaf gaten van ongeveer 30cm diep en plaats de palen erin. Dit is mogelijk met een schep of grondboor. Zodra de palen geplaatst zijn, kun je ze vastzetten met snelbeton, zodat je steviger blijven staan. Zet de palen geheel recht en controleer dit met een waterpas.

Let er daarnaast ook op dat de palen op een gelijke hoogte staan, anders kom je in moeilijkheden als je de schutting plaatst, en het ziet natuurlijk niet netjes uit. Omdat snelbeton erg snel droogt, en je soms geen kans meer hebt om de hoogte van de palen aan te passen, kun je ook de toppen van de hoogste palen afzagen, om ze gelijk te maken met de laagste paal.

De schutting plaatsen

Voordat je de schuttingschermen kunnen plaatsen, zul je eerst de steunen moeten monteren. Deze maak je idealiter op een hoogte van 30cm en 160cm. Boor op deze hoogtes kleine gaatjes van ongeveer 3mm. Maak de steunen aan de zijkant vast.

Zodra de steunen hangen, kun je de schermen eraan bevestigen met een schroef. Met behulp van een waterpas kun je er zeker van zijn dat ze mooi recht staan.  

Ten slotte wil je uiteraard de schutting mooi afwerken. Misschien kom je tot de conclusie dat het laatste schuttingscherm te groot is en dus afgezaagd moet worden. Is alles af, zorg er dan voor dat de aarde om de elke paal goed aangestampt wordt, zodat alles mooi stevig blijft staan. In Nederland kan het bovendien een goed idee zijn om nog paalhoedjes van zink te plaatsen, in verband met het slechte weer.

De schutting decoreren

Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar een schutting met wat plantjes, zoals een klimplant, staat veel mooier. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om wat bloempotten aan de schutting te hangen voor wat extra decoratie. 

Staat je schutting al enkele jaren en wil je weer eens iets anders, kun je er altijd nog voor kiezen om deze te verven voor een nieuw kleurtje. Dit is een voordelige en snelle manier om je tuin een nieuwe look te geven.

schutting plaatsen kosten

Door het onderstaande formulier in te vullen krijg je inzicht in de kosten voor het laten plaatsen van een schutting. Verschillende bedrijven uit de regio zullen gratis en vrijblijvend meer informatie verstrekken en prijzen maken voor het laten plaatsen van je schutting. Doordat er meerdere bedrijven (die dat van elkaar weten) zullen reageren mag je rekenen op een scherpe prijs! Vul het formulier in en ontvang meteen bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X