Deur inkorten | Ikknapmijnhuisop.nl

Deur inkorten

deur inkorten

Soms kan het zijn dat je je deur moet inkorten. Dit ligt bijvoorbeeld eraan dat je een nieuwe vloer gelegd hebt, die nu wat hoger ligt dan de oude vloer.

Soms komt het ook voor dat de deur over de vloer begint te schuren en ook dan is het natuurlijk wenselijk om hier iets aan te doen en schade te voorkomen. Een deur inkorten is bovendien heel eenvoudig om te doen.

Wel kan het zijn dat je de hulp nodig hebt van een van je vrienden om deze uit de scharnieren te tillen. Let wel goed erop dat je geen fouten maakt tijdens het inkorten van je deur, want dergelijke fouten zijn wel weer moeilijk – als niet onmogelijk – te herstellen.

De deur uit de scharnieren tillen:

Voordat je de deur kunt inkorten, moet je deze natuurlijk uit de scharnieren tillen, om zo goed bij de deur te kunnen en deze te kunnen schuren.

Hoe je dit moet doen is afhankelijk van het huis waar je in woont, bij oudere huizen is dit namelijk anders dan bij nieuwere huizen, omdat hier andere scharnieren in zitten. Zodra je de deur eruit getild hebt, kun je deze op een werktafel leggen. Om de deur te beschermen kun je hier eventueel nog een laken tussen leggen.

Zorg ervoor dat de deur stevig ligt, zodat deze niet kan verschuiven tijdens de werkzaamheden. Nu kun je de afstand van de bovenkant van de deur tot aan de vloer opmeten. Trek een halve centimeter af van deze lengte, en zet op dit punt een streepje op de deur. Nu weet je tot waar je de deur moet inkorten.

Moet er echter nog een drempel worden gelegd, dan moet je natuurlijk meer eraf zagen, hou hier dus rekening mee.

De deur inkorten:

Gebruik nu een handzaag om de deur mooi op de lijn af te zagen. Als de deur niet goed vastlegt, zal dit zometeen problemen opleveren. Het is dan ook een goed idee als je iemand vraagt de deur goed vast te houden en hier druk op uit te oefenen, zodat deze blijft vastliggen. Gebruik fijn schuurpapier om de onderkant van de deur mooi glad te schuren en plaats de deur vervolgens weer in de scharnieren.

Je kunt nu bekijken of de deur weer goed open en dicht gaat. Mocht dit nog niet zo zijn, dan kun je het gehele proces nog een keer herhalen.

Vaak kun je nog wat zien van het zagen en dit ziet er niet altijd mooi uit. Mocht dit het geval zijn dan kun je met een beetje verf de deur bijwerken. Daarvoor kun je echter beter de deur weer uit de scharnieren halen. Leg hem wederom op de werktafel en werk hem nog wat bij met schuurpapier, zodat ook de zijkanten mooi glad zijn.

Werk de deur bij met wat verf en laat dit goed drogen. Is de verf eenmaal gedroogd, plaats de deur dan weer in de scharnieren. Zoals je ziet is het eenvoudig om een deur in te korten, al kan het wel even gokken zijn of je hem voldoende ingekort hebt tijdens de eerste poging!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 39 minuten geleden een offerte aangevraagd.X