Deur afhangen | Info en Tips over deuren in huis

Deur afhangen

deur afhangen

Een mooi interieur heeft natuurlijk mooie deuren nodig. Heb je recent je inrichting veranderd, maar hangen die lelijke oude deuren nog, dan is het wellicht een optie deze deuren te vervangen. Ook kan het zijn dat je andere vloeren wilt laten leggen, ook dan is het nodig om wellicht je deuren in te korten en deze af te hangen.

Een deur afhangen is niet heel erg moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig en je moet heel secuur te werk gaan. Als je een middagje vrij hebt en een beetje handig bent, kun je dit echter gemakkelijk zelf doen. Heb je twee linkerhanden, denk er dan over na om het werk voordelig uit te besteden. Hieronder geven we je enkele richtlijnen over hoe je zelf een deur kunt afhangen.

Deur eerst inkorten?

Heb je een nieuwe vloer laten leggen en je oude deur past niet meer, dan kun je de deur inkorten voordat je begint met het afhangen. Volg daarvoor de instructies voor het inkorten van je deur. Heb je eenmaal de oude deur uit de scharnieren gehaald en de oude scharnieren verwijderd, kun je vervolgens de plek voor de nieuwe scharnieren op het kozijn aftekenen.

Zijn de gaten op de plek van de oude scharnieren nog intact, dan kun je eventueel ook deze gaten gebruiken, dit bespaart weer tijd, omdat je niet opnieuw alles hoeft op te meten. Kerf nu de afgetekende plekken in met een mesje totdat de helften van het scharnier exact in het hout vallen. Boor vervolgens de gaten voor de scharnieren en schroef deze vast. De gaten kun je idealiter boren met een houtboor van drie millimeter.

De deur afhangen

Plaats nu de nieuwe deur in het kozijn. Heb je je oude deur ingekort, plaats dan deze nu op de juiste plek. Om deze op de juiste hoogte te houden kun je wigjes van hout onder de deur plaatsen, zodat deze goed blijft staan. Nu is het van belang dat je heel secuur te werk gaat, anders kun je het werk namelijk meerdere malen overdoen.

Als je een nieuwe deur gekocht hebt, dan kan het zijn dat deze andere afmetingen heeft dan de oude. Dit houdt ook in dat de deur wellicht niet op de juiste plek met het dag- en nachtschoot in de opening van de sloten valt.

Plaats de deur dus op een dergelijk manier, dat dus op precies de juiste hoogte is en ook de slotopeningen goed zitten in verhouding met de deur. Vervolgens moet je de plekken op de deur aftekenen waar de scharnieren moeten komen. Maak ook hier dezelfde inkepingen die je daarvoor in het kozijn hebt gemaakt. Ook hier kun je met dezelfde boor de helften van het scharnier bevestigen.

De nieuwe deur bevestigen

Plaats de deur opnieuw op de juiste plekken en hou de deur op de plaats met houten wiggen. Laat de scharnierhelften in elkaar vallen en bevestig de pennen voor de scharnieren in elk scharnier. Als het goed is, moet de deur nu op de juiste hoogte hangen en stevig bevestigd zijn.

Deur afhangen uitbesteden

Je kan de klus natuurlijk ook voordelig uitbesteden. Door het onderstaande formulier in te vullen ontvang je gratis en vrijblijvend meer informatie en kan je prijzen vergelijken van verschillende bedrijven uit de regio:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 12 minuten geleden een offerte aangevraagd.X