Muur voegen | Ikknapmijnhuisop.nl

Muur voegen

muur voegen

Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren. Met een beetje handigheid, de juiste materialen en de wil om te leren, kom je al heel ver!

Aannemer prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van aannemers uit je regio!

De voorbereiding

Als je zelf wilt gaan voegen, zul je op een aantal dingen moeten letten. Heb je bijvoorbeeld net een muur gemetseld, dan is het belangrijk om tot twee weken te wachten, totdat de specie helemaal droog is. Pas dan kun je aan het voegen beginnen. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat er witte vlekken ontstaan op je muur. Voor het voegen heb je voegspecie nodig. Deze kun je kant en klaar kopen in de bouwmarkt. Op de verpakking kun je ook de instructies vinden om deze samen te stellen. Zorg er ook voor dat je alle materialen bij de hand hebt.

Ga je een nieuw metselwerk voegen, verwijder dan alle resten specie en maak alles goed schoon met water, zodat er geen resten meer overblijven. Bij een bestaande muur moet je anders te werk gaan. Hier is het namelijk van belang dat je alle voegen uitkapt. Doe dit wel heel voorzichtig, zodat je het bouwwerk zelf niet beschadigt. Let er ook op dat het bouwwerk dat je gaat voegen goed vochtig is. Dit is belangrijk omdat de voegspecie dan beter kan hechten. Heb je de muur schoon gemaakt, kun je de volgende dag beginnen met voegen. Ook belangrijk is dat het bouwwerk egaal nat is, maar maak het niet te nat, want dat werkt dan weer averechts.

Tips voor het voegen

Hieronder vind je een aantal tips die je helpen je voegwerkzaamheden tot een goed einde te brengen.

  • Om gewend te raken aan de bewegingen en om te kunnen inschatten hoeveel specie je precies nodig hebt, is het aan te raden om eerst een aantal voegen uit te proberen op een plek die minder goed zichtbaar is. 
  • Over het algemeen gebruikt men eerst lintvoegen en dan pas stootvoegen. Soms wordt het echter ook in omgedraaide volgorde gedaan.
  • Lintvoegen houdt in dat je de troffel tegen de onderkant van de voeg houdt en met een lange voegspijker de voegspecie van de troffel in de voeg strijkt. 
  • Bij het stootvoegen voeg je met een korte voegspijker. Dit kan zowel met de troffel, maar ook met je hand. 
  • Let er bij het voegen op dat de specie stevig aangeduwd wordt. Op die manier zal de specie minder vocht doorlaten wanneer het voegen af is. Strijk de voeg goed na, zodat de specie ook goed aansluit op de metselspecie. 
  • Zorg er ook voor dat je de voeg nog zachtjes borstelt wanneer deze nog niet uitgehard is. 
  • Als het voegwerk klaar is, is het belangrijk om de voegen nog regelmatig vochtig te houden. Dit kun je om de paar uur doen op de dag dat je gevoegd hebt, en de dag erna kun je het bouwwerk nog een keer helemaal nat maken. Door de voegen gedurende langere tijd vochtig te houden, droogt de specie langzamer, waardoor je de kwaliteit en de hardheid verhoogt.

Voegen vervangen

Zijn de voegen in je bestaande metselwerk aan vervanging toe? Dan is het nodig om de voegen te verwijderen en opnieuw te voegen. Het verwijderen van de bestaande voeg kan met een hamer en een beitel. Ga vooral voorzichtig te werk. Moet het voegwerk van een hele gevel vervangen worden dan raden we je aan dit uit te besteden aan een professional.

Zij hebben ruime ervaring met voegwerk vervangen en de juiste gereedschappen om dit snel te kunnen doen. Het laten uitvoeren van deze klus bespaard je een hoop moeite en tijd plus je krijgt garantie op het geleverde werk. 

Muur voegen uitbesteden

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het voegwerk uit te besteden. Via een aannemer krijg je vaak scherpe prijzen geleverd. Je weet dan zeker dat het juist gebeurd en je krijgt ook vaak garantie op het voegwerk. Door het onderstaande formulier in te vullen ontvang je gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen van voegbedrijven uit de regio:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 30 minuten geleden een offerte aangevraagd.X