Een muur metselen | Ikknapmijnhuisop.nl

Een muur metselen

muur metselen

Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.

Aannemer prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van aannemers uit je regio!

De specie aanmaken

Om een muur te metselen heb je natuurlijk specie nodig. Als je maar weinig specie nodig hebt, kun je dit best met de hand vermengen, een grotere hoeveelheid kun je wel beter met een betonmolen mengen. Het mengsel voor specie kun je kant-en-klaar in de bouwmarkt verkrijgen. Op de verpakking vind je de instructies betreffende het vermengen, dit verschilt namelijk van product tot product. Let er wel op dat de specie binnen ongeveer twee uur gebruikt moet worden, anders droogt hij op.

De afmetingen van de stenen

In de meeste gevallen zul je bij het metselen van een muur gebruik maken van bakstenen. Ook deze stenen zijn in verschillende maten en soorten verkrijgbaar. De meest gebruikte afmeting is 21x10x5 cm en noemt men het Waalformaat. Er zijn ook andere afmetingen verkrijgbaar. Welke stenen je kiest is afhankelijk van je project en je eigen voorkeuren. Vraag daarom advies aan een medewerker in de bouwmarkt.

Waar je verder nog rekening mee moet houden

Voor elke muur, groot of klein, heb je een fundering nodig. Een fundering maak je aan door een laag beton te plaatsen. Een algemene richtlijn is dat je 1 cm fundering moet maken voor elke laag stenen en de breedte moet het dubbele zijn van de breedte van de muur. Als je een muur gaat metselen heb je een balk aan het begin en aan het einde nodig, deze worden metselprofielen genoemd. Deze kun je op een plank op de fundering bevestigen met een spijker, en ze daarna met schoren bevestigen. Zorg ervoor dat je je waterpas hierbij gebruikt voor het beste resultaat.

De muur metselen

Hieronder bespreken we de richtlijnen voor het metselen in halfsteensverband. Dit is de meest gebruikte methode om een muur te metselen. Bakstenen die op deze manier gemetseld zijn liggen elk half over mekaar.

Teken eerst een lijn af op de metselprofielen ter hoogte van de te bouwen muur. Span op deze hoogte een touwtje om beide balken en verbindt ze zo met elkaar. Dit maakt het eenvoudiger om een rechte muur te metselen. Begin nu met een laag specie als fundering. Plaats nu de eerste steen tegen het metselprofiel aan. Voor de tweede steen breng je een laagje specie op de kop aan en legt hem tegen de andere steen aan. Duw hem stevig in de specie, maar natuurlijk niet te hard. Herhaal dit totdat de eerst laag met stenen geplaatst is.

Breng nogmaals een laag specie aan op de eerste laag stenen en plaats de volgende laag stenen, beginnende met een halve steen. Herhaal dit totdat de muur klaar is. De bovenkant van een dergelijke muur wordt gemaakt met een rollaag. Hierbij staat een laag stenen rechtop. Heb je teveel specie gebruikt of wil je de muur extra fijn afwerken, dan kun je oneffenheden verwijderen met een voegspijker.

Muur metselen prijzen vergelijken

Je kan de metselklus natuurlijk ook uitbesteden. Tegenwoordig is het laten metselen van een muur niet zo duur meer. Door te vergelijken kan je flink besparen op de metsel prijzen en ook op de inkoop van het materiaal kan je besparen. Vraag door het onderstaande formulier in te vullen gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen op bij bedrijven uit jou regio:

De informatie en prijzen kan je gebruiken om te vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman. Vul het formulier in en ontvang meteen bericht!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 8 minuten geleden een offerte aangevraagd.X