Passieve zonne energie | Zonnecollector | Zonnepanelen

Passieve zonne energie gebruiken in huis

Passieve zonnenergie

Passieve zonne-energie: Zonne-energie is wel de meest belangrijke energiebron die we op aarde kunnen gebruiken. Het voordeel van zonne-energie is dat het oneindig beschikbaar is, zonne-energie wordt namelijk geproduceerd en opgewekt door de zon.

Zonne-energie is te gebruiken voor ontelbare oplossingen en kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. In dit artikel bespreken we hoe je passieve zonne-energie kunt gebruiken om duurzaam te wonen.

Er is veel te zeggen over Passieve zonne energie maar de beste manier om bijvoorbeeld achter de zonnepanelen kosten in jouw situatie te komen is het vrijblijvend aanvragen van gratis informatie en prijzen te vergelijken bij verschillende bedrijven uit de regio die je kunnen adviseren en de juiste producten kunnen leveren.

Zonnepanelen prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Duurzaam wonen door het gebruik van zonne-energie

Zonne-energie is oneindig beschikbaar er wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt. In het geval van duurzaam wonen komt het ook steeds meer in de picture. Zonne-energie wordt bijvoorbeeld gebruikt om de woning te verwarmen of van energie te voorzien.

Om een huis te verwarmen door middel van zonne-energie hoef je niet per se een aparte installatie aan te schaffen. Door een aantal slimme tips op te volgen kan je een gedeelte van het huis laten verwarmen door de zon. Het voordeel van het gebruik van zonne-energie op deze manier is dat het gratis is en natuurlijk duurzaam.

Passieve zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie op deze manier noemen we passieve zonne-energie. Een huis (elk huis dan ook) maken al gebruik van verwarming door zonne-energie.

In deze tijd wordt bij het bouwen van een huis steeds meer rekening gehouden met deze manier van verwarmen dit wordt gedaan door speciale materialen te gebruiken en de ligging van het huis zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Hoe je het meest optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie staat hieronder in een aantal tips:

  • Door aan de zuidzijde van het huis een vloer te leggen van vloermateriaal met een hoge thermische massa. Je kan dan denken aan een natuurstenen vloer of keramische tegels. Het voordeel van dit materiaal is dat het de warmte die door de ramen binnenkomt absorbeert en vasthoudt.
  • Zorg voor zo min mogelijk ramen aan de noordzijde van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.
  • Plaats goede jaloezieën of thermo rolgordijnen waarmee je goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt. En de warmte naar binnen kunt geleiden of kunt afstoten (denk aan de zomer)
  • Profiteert maximaal van de zon door in de ochtend als je opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Op deze manier hoeft je verwarmingssysteem minder werk te doen om alles warm te stoken.

Het gebruik van een zonnecollector

Zoals gezegd kan zonlicht ook worden omgezet in warmte of energie een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht om kan zetten in warmte. De warmte die hiermee wordt gegenereerd kan worden gebruikt voor het verwarmen van het water of ruimten (cv)

Een zonnecollector lijkt qua uiterlijk op een zonnepaneel maar de werking is wel anders in een zonnecollector zitten kleine leidingen waardoor water stroomt.

Het water wordt door de leidingen stroomt wordt verwarmd door de zon om vervolgens weer verder te stromen naar de installatie.Op deze manier hoeft de cv ketel minder werk te verrichten om het water te verwarmen en dat scheelt in de energiekosten.

Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om in de zomer het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. In de winter kan vervolgens via een warmtepomp het gebouw weer verwarmd worden. Met deze combinatie kan een flinke reductie in de CO2 uitstoot en stookkosten worden bereikt.

Zonnepanelen

Het gebruiken van zonnepanelen om energie op te wekken zie je steeds meer tegenwoordig. Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om via een silicium laag in elektrische energie.

Doordat de zon lang niet altijd schijnt, kunnen ze meestal niet in de volledige elektriciteitsvraag voorzien. Je moet er eigenlijk altijd nog een aansluiting op het net bij hebben.

Op zonnige dagen is het mogelijk dat je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt. Deze kan dan worden opgeslagen in een accu of worden terug geleverd aan de energiemaatschappij.

In Nederland kun je op dit moment met vier zonnepanelen ruim 400 kWh per jaar opwekken. Dit is goed voor ongeveer 15% van het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsgebruik. Het rendement van zonnepanelen verbetert nog elke dag.

Zonnepanelen of zonnecollector offerte aanvragen

Zonnepanelen zijn de laatste tijd sterk in opkomst. Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen op het dak van hun huis. Het gebruik van zonne-energie is behalve milieuvriendelijk ook goedkoop en bespaart op de energiekosten.

Dit is een van de grootste redenen waarom de zonnepanelen industrie ontzettend aan het groeien is.

Om het gebruik van zonnepanelen op je huis te stimuleren is er een subsidie regeling op zonnepanelen van kracht. Lees hier meer over in het artikel subsidie zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen scheelt in de energiekosten en is beter voor het milieu (lees hier meer over in het artikel waarom zonnepanelen gebruiken). Wil je ook weten wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen in jou situatie? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X