Welke combiketel heb ik nodig? | HR-ketel | Combiketel Kiezen

Welke combiketel heb ik nodig?

Welke combiketel past het beste in mijn situatie

Als je je huis gaat opknappen of verbouwen of renoveren vernieuw dan als het kan meteen de centrale verwarming (CV).

Je kunt dit doen door het eventueel gedateerde leidingwerk te vervangen of als leidingen in het zicht zitten deze verplaatsen.

Eén van de aanpassingen wat veel gaat opleveren is een nieuwe CV-ketel. In dit artikel lees je welke keuzes je allemaal hebt en wat het verschil is tussen een Hoog Rendement (HR) combiketel en een Verbeterd Rendement (VR)combiketel.

Vergelijk cv specialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Conventionele ketel:

Een conventionele CV-ketel heeft een gasaansluiting die het water in de ketel verwarmt en vervolgens door het systeem haalt met een circulatiepomp, waardoor je woning wordt verwarmd.

De gassen die zijn verbrand worden afgevoerd met behulp van een rookafvoerkanaal; de warmtevoorziening wordt geregeld met een thermostaat. Conventionele CV-ketels hebben een rendement van zo’n zeventig tot tachtig procent, wat wil zeggen dat de resterende twintig tot dertig procent warmte verloren gaat tijdens het verwarmingsproces.

Dit is natuurlijk erg veel en gelukkig niet bepaald nodig in een tijd waarin duurzaam verbouwen een trend is. Er zijn gelukkig ketels met 100% rendement

Een combiketel zorgt voor de verwarming van je huis en voor de verwarming van het water uit de kraan.

Combiketel:

Een combiketel is een cv ketel en boiler of geiser ineen. Een combiketel zorgt namelijk voor warm water in de centrale verwarming én voor het warme water uit de kraan. Je hebt dus maar één apparaat nodig om het aangenaam warm te hebben in huis en om bijvoorbeeld warm te douchen.

Combiketel prijzen:

De prijzen van een combiketels zijn grotendeels afhankelijk van het Gaskeur CW (Comfort Warm water).

Dit is een prestatielabel dat aangeeft hoeveel warm water een ketel per minuut kan leveren. Hoe hoger het labelnummer, hoe meer water er per minuut geleverd kan worden. Hieronder ziet u de prijsklassen. Deze prijzen zijn exclusief installatiekosten.

 • Combiketels met CW 3 – €700 tot €1.800
 • Combiketels met CW 4 – €800 tot €2.250
 • Combiketels met CW 5 – €850 tot €2.400
 • Combiketels met CW 6 – €1.100 tot €2.700

Watergebruik huishouden:

Voor een gemiddeld Nederlands gezin dat bestaat uit vier personen is een combiketel met CW 4 veelal voldoende om te voorzien in het warmwatergebruik.

Met een CW 4 ketel is het beperkt mogelijk om op meerdere plekken warm water te tappen. Je kunt dus bijvoorbeeld wel warm water uit meerdere kranen krijgen, maar meestal niet ook nog gelijktijdig douchen, want uit een van de waterpunten komt dan geen warm water meer.

Heb je een stortdouche of een groot bad en wil je ook nog meerdere warmwatertaps tegelijk gebruiken overweeg dan een combiketel met CW 5 of 6. (Capaciteit centrale verwarming berekenen)

Combiketel kiezen

Wanneer je een combiketel koopt, kun je kiezen uit verschillende soorten:

 • Combiketel met ingebouwde boiler.
 • Combiketel doorstroomtoestel.
 • HR-ketel met boiler
 • HR-combiketel

Combiketel met ingebouwde boiler :

Wil je direct warm water als je de kraan opendraait, dan is een combiketel met ingebouwde boiler aan te raden. In de boiler wordt er namelijk een voorraad water constant op temperatuur gehouden.

Dit kost wel meer energie, het voordeel is wel dat je geen water verloren hoeft te laten gaan, doordat je meteen warm water hebt. Een belangrijke afweging dus.

Combiketel doorstroomtoestel:

Deze ketel maakt pas warm water aan bij het opendraaien van een warmwaterkraan, dit is te vergelijken met de werking van een geiser.

Hierdoor duurt het een paar seconden voordat je warm water hebt. Je bespaart hiermee een hoop energie, doordat er niet constant een voorraad water warm gehouden hoeft te worden. Deze ketel is klein en vraagt dus weinig ruimte.

HR-combiketel:

Wil je geld besparen op je energiekosten, dan is een hoog rendement (HR) combiketel zeker aan te raden. Een HR ketel zet gestookt gas heel efficiënt om in warmte.

Daardoor bespaar je vergeleken met een conventionele ketel tot wel €300 euro per jaar. Je kunt zo de investering in een hr combiketel al na 5 jaar hebben terugverdient.

HR-ketel met boiler:

Als je ketel zich op zolder bevindt, is het niet altijd mogelijk een combiketel te plaatsen. De leidingen mogen namelijk maar maximaal 10 meter lang zijn.

Anders wordt het warmteverlies van het water te groot. Het is in dit geval verstandiger om een aparte boiler of geiser te plaatsen in de keuken of badkamer samen met een zuinige HR-ketel.

Offertes aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en weet welke prijzen het beste bij jou situatie passen:

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 26 minuten geleden een offerte aangevraagd.X