Afvoer ontstoppen | Ikknapmijnhuisop.nl

Afvoer ontstoppen

gootsteen ontstoppen

Loopt het water in je wasbak niet meer goed weg, dan kan het zijn dat je afvoer verstopt is. Vaak wordt dit veroorzaakt door vuil en vet in de sifon. Een verstopte afvoer kan erg vervelend zijn. Het is zeker niet altijd nodig om een loodgieter te bellen, want in de meeste gevallen kun je heel eenvoudig zelf je afvoer ontstoppen. In dit artikel bespreken we enkele manieren om het je gemakkelijker te maken.

De ontstopper

De meeste mensen hebben wel een ontstopper in huis. Dit is vaak de beste optie om je afvoer te ontstoppen zonder chemische middelen te hoeven gebruiken. Een ontstopper ontstopt je afvoer door middel van de zuignap aan de top. Als je een poging wilt wagen met een ontstopper is het wel belangrijk dat je de overloop van de gootsteen afplakt, dit kan bijvoorbeeld met tape. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er sprake is van een vacuüm, waardoor de zuignap beter zijn werk kan doen.

Zorg ook voor een beetje water in de wasbak en zet daarna pas de zuignap van de ontstopper op de afvoer. Maak daarna sterke op en neer bewegingen om het vuil proberen los te maken. Pas wel op dat de ontstopper goed op zijn plek blijft zitten. Na enkele krachtige bewegingen kun je de ontstopper los laten en kijken of het water al weg loopt. Is dit niet zo, kun je de vorige procedure herhalen. Loopt het water nog steeds niet weg, dan kun je naar andere middelen grijpen.

De sifon openen

Als de ontstopper niet gewerkt heeft, dan kun je de sifon openen. Dit moet toch eens in de zoveel tijd gedaan worden omdat je niet al het vuil weg krijgt met andere methoden. Etensresten, vetten en haren blijven hier al gauw achter en zijn lastig om weg te krijgen. Als je de sifon gaat openen, kun je het beste een emmer onder de wasbak plaatsen om vuil en water op te vangen.

Zodra de sifon weer gesloten is, kun je kijken of het water weg loopt. Na deze procedure is dit in de meeste gevallen wel zo. Het kan althans ook zo zijn dat het vuil dieper in de afvoerbuis zit. 

De afvoerbuis schoonmaken

Zit het vuil in de afvoerbuis dan kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Hiervoor zul je eerst de sifon moeten verwijderen. Duw daarna de veer zo diep mogelijk de buis in. Als je niet meer verder kunt, ligt het vaak aan het vuil dat in de weg zit, zo kom je er dus ook precies achter waar de verstopping ligt. Beweeg de veer heen en weer totdat je merkt dat het vuil weg is. Zet de sifon weer op zijn plaats en controleer of het water weg loopt. Eventueel kun je de procedure nog eens herhalen.

Chemische middelen

Als je alle andere methoden al geprobeerd hebt en niets heeft gewerkt, heb je nog een laatste mogelijkheid voordat je de loodgieter belt. Een ontstoppingsmiddel bestaat uit een aantal chemische stoffen die het vuil en het vet als het ware weg branden. Bedenk wel dat ontstoppingsmiddelen gevaarlijke gassen vrij laten en uit de buurt van kinderen gehouden moeten worden.

Laat het middel de afvoerbuis in lopen, maar gebruik niet teveel omdat het anders schadelijk kan zijn. Laat het middel enkele minuten zitten, voordat je er water doorheen spoelt. Plastic handschoenen zijn een goede optie ter bescherming van je handen.

Afvoer ontstoppen uitbesteden

Wanneer een verstopte afvoer regelmatig voorkomt dan kan het probleem erger zijn dan dat het lijkt. We raden je dan aan om naar het leidingwerk te laten kijken door een expert te laten onderzoeken om het probleem definitief te laten verhelpen. Via deze site kan je gratis en vrijblijvend informatie en prijzen opvragen bij experts in de regio. Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 15 minuten geleden een offerte aangevraagd.X