Betonnen fundering maken | Ikknapmijnhuisop.nl

Betonnen fundering maken

betonnen fundering maken

Een stuk aan je huis aanbouwen, zoals een serre of tuinhuis, is een leuke klus voor een handige doe-het-zelver, die daarmee zeker ook kosten kan besparen. Daarbij moet je echter wel de juiste voorbereiding in acht nemen, zodat je de klus probleemloos tot een goed einde kan brengen. Het zorgen voor goede materialen en een duidelijk stappenplan is daarbij de eerste stap in het proces.

Essentieel voor een goed resultaat is een solide fundering maken, want dat is de basis waarop je aanbouw rust. Daarmee worden de krachten van het gewicht overgebracht op de ondergrond, zodat de kans op verzakkingen minimaal is. Daarbij is het raadzaam om je, voor het berekenen van de fundering, door een vakman te laten adviseren. Want dat kan veel ellende achteraf voorkomen!

Meer informatie opvragen en prijzen vergelijken bij vakmannen uit de regio kan gratis en vrijblijvend via deze site!

Aannemer prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van aannemers uit je regio!

Soorten fundering

Bij de keuze van een fundering is het van belang te weten met welke ondergrond je te maken hebt, en welke materialen je gaat gebruiken. Want deze expliciete eigenschappen bepalen de eisen waaraan je fundering uitbouw moet voldoen. Afhankelijk van omvang en gewicht van je aanbouw zijn er diverse vormen denkbaar. De fundering ‘op staal’, dus op een zandbed, is de meest voorkomende vorm voor lichtere bouwwerken. Daarnaast zijn er gemetselde, gestorte en hardhouten funderingen, en funderingen op betonpalen, voor een veenrijke bodem. Als er een vaste grondlaag is, is er nog een ander alternatief, namelijk een betonnen fundering waarbij geboorde gaten, waarin wapeningsstaven zijn bevestigd, opgevuld worden met beton.

Fundering maken

Een betonnen fundering aanleggen kan op meerdere manieren. Als je een betonwagen laat komen, kun je de beton verder verwerken met een kruiwagen, of een betonpomp huren. Deze keuzes zijn echter relatief duur door de kosten voor deze machines.

Beton in kant en klare zakken kopen is een voordeligere optie. Daarbij hoef je slechts water toe te voegen, om daarna het beton goed te mengen. Houd er wel rekening mee dat dit zwaar werk is. Je kunt hiervoor ook een betonmolen gebruiken.

De goedkoopste optie is beton zelf maken met zand, grind en cement, dat je zelf met water mengt in een betonmolen. Gebruik dan niet teveel water, want gaat ten koste van de sterkte van het beton.

Werkwijze betonnen fundering

Bepaal waar de fundering moet komen en zet de hoeken met piketpaaltjes uit. Daarna wordt een sleuf gegraven, en met een grondboor worden gaten geboord tot op de vaste grondslag. Met multiplex of betonplex maak je een stevige bekisting, die de beton vasthoudt. Vervolgens breng je een zandbed aan, dat je waterpas afreit en met water besprenkelt. Dat maakt het zandbed steviger. Daarna wordt plastic bouwfolie aangebracht, om het weglopen van water uit het beton te voorkomen, zodat de betonspecie voldoende kan uitharden.

Vervolgens worden draadstaalmatten aangebracht als bewapening van de betonnen fundering. Deze worden op maat gemaakt met een haakse slijper. Tot slot wordt het oppervlak circa een week afgedekt met folie. Na het aanbrengen van afdichtspecie, die de constructie tegen vocht beschermt, is de klus geklaard! Het bouwen van je aanbouw kan beginnen.

Fundering prijzen vergelijken

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je fundering te laten maken. Het is gemakkelijk en je weet zeker dat het goed gebeurd, zodat je nog lang plezier hebt van je fundering. Door het onderstaande formulier in te vullen krijg je gratis en vrijblijvend meer informatie en inzicht in de kosten die verschillende bedrijven in de regio rekenen. Vul het formulier in en ontvang meteen bericht!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X