Grindpad aanleggen | Ikknapmijnhuisop.nl

Grindpad aanleggen

grindpad tuin aanleggen

Een grindpad ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook onderhoudsvriendelijk en biedt veel functionaliteit. Bovendien is een grindpad een eenvoudige manier om tuinbestrating zelf aan te leggen. Door de vele keuzemogelijkheden kun je voor vele verschillende stijlen kiezen. Ook is dit een goedkope van van tuinbestrating. Als je kinderen hebt, is het raadzaam om voor kindvriendelijke grind te kiezen.

De voorbereiding van het grindpad

Voordat je kunt beginnen met het eigenlijke aanleggen van het grindpad, is het belangrijk dat je eerst het pad afspant, zodat je precies weet waar het grind komt te liggen. Dit is het gemakkelijkst te doen met een touw. Span het gehele pad af en let er dan wel op dat de breedte overal gelijk is voor het mooiste effect. Hiervoor kun je een meetlint of lat gebruiken om de breedte te controleren. Zodra dit in orde is, kun je beginnen met het uitgraven van de aarde. De diepte is idealiter ten minste 15cm. Vervolgens kun je de breedte nog een keer op dezelfde manier controleren.

Een kader plaatsen

Een grindpad ziet er mooier uit als het goed af gekaderd is. Dit kun je doen door een boord te plaatsen van balken van hout, boordstenen of andere afboordingen. De bouwmarkt kan je hier verder over informeren. In dit voorbeeld maken we gebruik van boordstenen. Zaag de stenen op maat en graaf een gleuf langs het pad waar je het grind in gaat plaatsen. Om de stenen stevig te laten staan, kun je het beste een laag stabilisé in de gleuf plaatsen. Deze wordt gemaakt door een deel cement met 7 delen zand te vermengen. Plaats hierna de stenen in de gleuf en breng erna weer een laagje van het mengsel aan aan de zijkanten van de stenen. Klop de stenen goed aan zodat ze stevig blijven staan. Laat het mengsel goed drogen voordat je met de volgende stap begint.

Onkruid voorkomen

Als je nu grind op het pad zou storten, zou je al snel heel wat onkruid moeten bevechten. Om dit tegen te gaan kun je gebruik maken van een worteldoek, dat je op het pad legt. Let erop dat alles goed bedekt is met het doek en snijdt het indien nodig op maat. Zo voorkom je ook in de hoeken onkruid. 

Het grindpad aanleggen

Voordat je het grind stort, wil je eerst nog een stabiliserend laagje op het worteldoek plaatsen. Dit kan met gestabiliseerd zand of, als dit niet mogelijk is, eventueel zelfs met puin. Gestabiliseerd zand kun je ook eenvoudig zelf maken door een deel cement met zeven delen zand te vermengen. Verspreidt dit op het pad en zorg dat alles mooi recht is. Omdat dit voor stabiliteit moet zorgen, wil je dus ook dat alles netjes afgewerkt is. Voor de zekerheid kun je ook gebruik maken van ene pletwals om alles recht te strijken. Verspreidt vervolgens het grind over deze laag een maak het gelijkmatig met een hark. Zorg er ook voor dat deze laag op zijn minst 5cm dik is. Ligt het grind eenmaal en is het evenredig verdeeld, dan is de klus geklaard.

Grindpad aanleggen kosten

Door het onderstaande formulier in te vullen kan je bij verschillende hoveniers uit de regio aanvragen wat de kosten zijn voor het aanleggen van je grindpad. Gebruik de prijzen om te vergelijken en bespaar!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 17 minuten geleden een offerte aangevraagd.X