Maak je woning winterproof | Ikknapmijnhuisop.nl

Maak je woning winterproof

winter tips voor je huis

De koude wintermaanden zijn in aantocht. Het duurt niet lang meer voordat je woning weer op de proef wordt gesteld door regen, wind, sneeuw en kou. Hoe bereidt je je huis hier goed op voor? We geven in dit artikel een aantal tips om je huis winter proof te maken. 

Wintertips voor binnenshuis:

Wil je er straks binnen lekker warm bijzitten en je geen zorgen meer maken om de energierekening, beveiliging of kou?

Verwarming in huis:

In de wintermaanden gaat de kachel weer loeien om er voor te zorgen dat je er binnen weer warmpjes bij kunt zitten. Om dit optimaal, zuinig en veilig te laten verlopen moet je aan een paar dingen denken.

  • De leeftijd van je cv ketel: Wanneer de cv ketel ouder dan 8 jaar is moet je is kijken naar een mooie aanbieding voor een nieuwe HR ketel. Een nieuwe ketel is veiliger en zuiniger in gebruik. Doet je cv ketel het nog goed? Laat hem dan controleren door een expert. Een goed werkende ketel is veilig en bespaart energie
  • Thermostaat regeling: Met de thermostaat kan je de temperatuur in huis regelen. In de koude maanden verbruik je meer energie. Om dit te beperken kan je de temperatuur rond de 20 graden houden. Heb je het koud? Doe dan een dikke trui aan 🙂 Verder moet je niet vergeten om de temperatuur omlaag te zetten wanneer je gaat slapen. Een graad of 18-19 is prima
  • Ontlucht de radiatoren: Je radiatoren moeten om de zoveel tijd ontlucht worden. Het is verstandig om dit voor de wintermaanden te doen. Dit voorkomt een hoop irritatie aan het geluid van rollende luchtbelletjes in de leidingen en de capaciteit van je verwarming gaat omhoog.

Slim gebruik maken van isolatie:

Je woning beter isoleren scheelt in de energiekosten en ontziet het milieu. Wil je weten wat jij kan doen of laten doen?

  • Maak gebruik van tochtstrips: zorg ervoor dat koude lucht geen kans krijgt. Door gebruik te maken van tochtstrips bij deuren en ramen houdt je koude lucht beter buiten. 
  • Laat je woning isoleren: het is nooit te laat om dit te laten doen. Woningisolatie houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. Door te isoleren kan je honderden euro’s per jaar besparen meer over isolatie en kosten vind je op onze site

Verlichting tijdens donkere dagen:

Buiten is het laat licht en vroeg donker. De lampen in huis staan hierdoor waarschijnlijk vaker aan. Heb je ook gedacht aan buitenverlichting?

  • Lampen in huis: Check of de lampen het goed doen en of je tevreden bent met de hoeveelheid licht. kan het wat minder? kies dan voor een lamp die minder verbruikt. Ideaal zou zijn als je gloeilampen vervangt door spaarlampen of Led. Iets minder gezellig, maar wel goed voor de portemonnee.
  • Buiten verlichting: Doordat het donker is, zie je buiten niks. Buitenverlichting brengt hier verandering in. Behalve dat het mooi is heeft het ook een functie. Je houdt ongenodigde op afstand want inbrekers werken niet graag in het licht. Kies buiten voor zuinige verlichting, omdat er buiten veel branduren worden gemaakt.

Open haard en vuur in huis:

Heb jij een open haard, een gashaard of zet je graag de kaarsjes aan? Let dan goed op deze punten:

  • Kaarsen: Heel gezellig die kaarsjes, maar ook gevaarlijk. Jaarlijks worden er veel fouten gemaakt door mensen die vergaten de kaarsjes uit te blazen voordat ze gingen slapen. Behalve de kaars brandde helaas ook de rest van het huis mee. Let goed op waar je kaarsen plaats en blaas ze tijdig uit.
  • Open haard: Laat voor de winter je schoorsteen vegen door een erkend bedrijf (aangesloten bij de ASPB) Zo voorkom je een schoorsteenbrand of koolstofmonoxide vergiftiging die op de loer kan liggen. Een schoorsteen moet minimaal één keer per jaar geveegd en gecontroleerd worden. Het liefst twee keer wanneer je de haard veel gebruikt.

Beveiliging van je woning: 

Voor de inbrekers zijn de donkere dagen prima. Doordat het vele uren donker is kunnen ze vaak ongestoord hun werk doen. De politie waarschuwt hier ook voor, let dus goed op en bedenk iets preventief. 

  • Alarminstallatie: een  alarminstallatie is geen overbodige luxe meer tegenwoordig en het is vervelend om er Ã¼berhaupt over na te moeten denken. Toch willen we het even noemen. Een alarminstallatie is veilig en heeft ook een preventieve werking. Een alarminstallatie hoeft ook niet veel te kosten Je hebt al iets voor een paar tientjes. Vergelijk eens prijzen en laat je informeren over de mogelijkheden van een alarminstallatie
  • Verlichting: Als je weggaat van huis laat dan altijd een paar lampen aan staan. Dit werkt preventief. Ga je wat langer weg? Licht dan de buren in en vraag om ook een oogje in het zeil te houden. Behalve lampen aanlaten kan je ook wat kopjes en glazen neerzetten op tafel. Zo ziet je woning er bewoond uit.

Wintertips voor buitenshuis:

Ook buiten moet het een en ander gebeuren voordat de winter is begonnen. Op tijd een aantal van onze tips uitvoeren kan veel problemen voorkomen.

  • Sluit buitenkranen af: Waarschijnlijk zal je de buitenkraan in de winter niet gebruiken. Toch is het goed om hem definitief af te sluiten en de leidingen te legen. Door de vorst kan het water in de leiding bevriezen en uitzetten, met schade aan de leidingen tot gevolg. Wanneer de leiding onder druk weer ontdooid en er zit een lek dan heb je een waterballet. Het afsluiten van de buitenkraan kan vaak in het kruipluik of de meterkast. 
  • Gebruik WD40: door op scharnieren van deuren en ramen wat WD40 te spuiten, voorkom je gepiep en gekraak. Ook zorgt het voor wat extra bescherming van het materiaal. Gebruik het ook voor de sloten, zodat deze soepeler lopen en minder snel dicht vriezen.

Controleer je woning op houtrot:

Geef houtrot geen kans om verder uit te breiden. Houtrot is funest voor kozijnen en deuren. Wanneer je er op tijd bij bent is de schade vaak beperkt en kan je het voor een paar tientjes laten verhelpen, of het zelf doen.

  • Controleer het houtwerk van je woning: dit doe je door op zoek te gaan naar zwakke of rotte plekken. Vaak kan je dit al zien door barstjes in het schilderwerk. Wanneer je dit niet ziet check dan in ieder geval de hoeken van kozijnen op zachte plekken. Eenmaal geconstateerd dat er een rotte of zwakke plek zit? Handel dan meteen en verwijder het houtrot. Door de vochtige wintermaanden zal de plek anders alleen maar erger worden. Lees ook houtrot repareren.
  • Houten schutting in de tuin? Check dan ook deze op rotte en beschadigde plekken en kijk of de schutting nog goed in de verf zit. Zo niet dan kan je dit ook in de winter nog aanpakken.

Je dak controleren:

Het dak van je huis heeft het zwaar te voortduren zowel de zomer, maar zeker de winter kunnen de druppel zijn waardoor je dak het begeeft. Het is dan natuurlijk niet zo erg dat je da instort, maar er kunnen wel lekkages komen of pannen los zitten. Check je dak daarom grondig of laat dit doen door een professional.

Al eens eerder een lekkage via je dak gehad? Laat het dan zeker checken. Sommige bedrijven voeren gratis een check voor je uit en geven scherpe prijzen voor eventuele reparaties. Lees daklekkage repareren voor meer informatie.

Je tuin winterklaar maken:

Wil je dat je tuin er in voorjaar weer mooi bij staat? Houd dan rekening met de volgende punten. Geen zin om met dit weer de tuin in te gaan of weet je niet zeker hoe en wat je moet doen? Regel dan een goedkope hovenier die je tuin onderhoudt voor een paar tientjes en je tuin winterklaar maakt.

  • Verwijder uitgebloeide bloemen en één jarige planten
  • Snoei de bomen op tijd (voor januari)
  • Plant alvast bloembollen voor het voorjaar
  • Bescherm planten en bomen tegen vorst
  • Denk en de vogels, hang wat voer op 🙂

Heb jij nog aanvullingen? Laat dit dan achter in de reacties onder dit artikel. Fijne winter!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 7 minuten geleden een offerte aangevraagd.X