Schoorsteen controle | Ikknapmijnhuisop.nl

Schoorsteen controle

Schoorsteen controleren

Niet elke woning heeft een schoorsteen, maar toch vinden we het belangrijk om hier over wat te schrijven. Iets wat vaak vergeten wordt is dat een schoorsteen (ook al wordt ie niet veel gebruikt) onderhoud nodig heeft. Een schoorsteen controle is iets wat je eigenlijk wel elk jaar moet laten uitvoeren. je kan dit tegelijk laten doen met het jaarlijkse onderhoud. 

Schoorsteen controle

Een verstopte schoorsteen is erg gevaarlijk. Een van de redenen dat een schoorsteen niet goed meer functioneert of verstopt raakt zijn een slechte kwaliteit van het rookkanaal.

Behalve dit komt het ook voor dat vogels in de schoorsteen hun nest bouwen en ook dit zorgt voor een verstopping. Voor de veiligheid in huis is het dus verstandig om periodiek en op tijd de schoorsteen te laten controleren.

Niet alleen voor je eigen veiligheid moet er gecontroleerd worden, maar verzekeraars vinden dit ook erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je de schoorsteen controle niet vergeet te laten uitvoeren. Een handige manier om het niet te vergeten is om een onderhoudscontract aan te gaan met een schoorsteen controle bedrijf.

Schoorsteen controle vergeten

Waneer de schoorsteen niet goed meer functioneert en de schoorsteen verstopt is of raakt, dan kan het zo zijn dat de verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken in plaats van met de schoorsteen naar buiten in de woning blijven. Dit heeft als resultaat dat er te veel koolmonoxide ontstaat met gevaar voor leven.

Een schoorsteen waarin hout gestookt wordt, moet eigenlijk minstens éénkeer per jaar worden geveegd. De schoorsteenveger controleert de schoorsteen ook op scheuren en loszittende delen.

Schoorsteen vegen

Alles in en rondom de schoorsteen en zo ook het belangrijkste een schoorsteen controle raden we je aan om uit te besteden. Een schoorsteen vegen moet ongeveer 1 keer per jaar gebeuren. Je kan dit combineren met de schoorsteen controle.

Een schoorsteen vegen gaat als volgt in zijn werk: Om ervoor te zorgen dat je schoon en netjes kan werken raden we je aan om een overal aan te trekken en de nabije omgeving van de schoorsteen af te dekken met doeken.

Doordat je de schoorsteen veegt komt er roet vrij en behalve dat het in de veger blijft zitten zal er ook wat naar beneden vallen. Draag bij een schoorsteen vegen een stofkapje en ga voorzichtig te werk.

Klim het dak op en verwijder de schoorsteenkap van de schoorsteenmantel. Vervolgens laat je de veger met het gewicht naar beneden zakken in de schoorsteen schacht.

Doe dit niet te overhaast en voorzichtig zodat je beschadigingen voorkomt. Haal de veger nu een paar keer heen en weer en verwijder de roet onder aan de schoorsteen.

Haal het meeste roet weg met een stoffer en blik en zuig daarna de overgebleven resten uit met een (oude) stofzuiger. Na het stofzuigen raden we je aan de stofzuigerzak weg te gooien.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 26 minuten geleden een offerte aangevraagd.X