Stucwerk in de badkamer
Veel mensen weten nog niet dat je de wanden in vochtige ruimtes prima kan stucen. In de meeste badkamers zie je dat er nog veelal gekozen wordt voor tegelwerk. De badkamer wanden stucen is helemaal van nu.
De voordelen van stucwerk in de badkamer spreken voor zich: het is voordelig, extra hygiënisch en geeft een strak resultaat. Stucwerk voor de badkamer is zeer geschikt!
Stucwerk in de badkamer:
Ook al is het nog niet heel bekend, we zien het steeds vaker terug. Waarschijnlijk heb je het zelf ook al keer gezien in hotels of nieuwbouwwoningen. De reden dat zij voor stucwerk in de badkamer en vochtige ruimtes hebben gekozen heeft te maken met de voordelen hierboven beschreven.
Behalve deze speelt ook het schoonmaken een grote rol. Doordat stucwerk in vochtige ruimtes gladder dan tegels is, is het gemakkelijk schoon te houden en geef je kalkaanslag minder kans.
Het is niet zo dat je elk soort stucwerk kunt toepassen in de badkamer. Om te stucen in vochtige ruimten zijn speciale producten ontwikkeld. Over verschillende soorten stucwerk die geschikt zijn voor de badkamer lees je straks meer.
Soorten stucwerk voor de badkamer
Er zijn verschillende soorten stucwerk die geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. De eigenschappen van deze stucwerk soorten zijn het tegenovergestelde van een standaard stucwerksoort, die hebben namelijk de eigenschap om vocht op te nemen. De meest gebruikte soort stucwerk voor de badkamer en vochtige ruimtes zijn:
- tadelakt
- beton cire
- microcement en microbeton
Tadelakt
Tadelakt is uitermate geschikt voor gebruik in de badkamer. We hebben het hier over een waterafstotende pleistersoort gebaseerd op kalk. Het heeft een marmer achtige glanzende uitstraling er kan tegen een stootje.
Tadelakt betekend vrij vertaald inwrijven en spreekt over de toepassing en de verwerking van Tadelakt. Het kom van origine uit de omgeving van Marrakech.
Beton Cire
Gewreven Beton is de letterlijke vertaling. De stijl en toepassing komen van origine uit Frankrijk. Het is een watervaste sterkte cementstuc. Beton cire kan bijna op elke ondergrond worden toegepast. De poeder wordt gemengd met water alvorens en mee gewerkt kan worden. Een aantal voorbeelden:
- gips
- oud tegelwerk
- hout
Het betonpoeder is zelf wit of grijs, maar is in elke kleur te verwerken door de toevoeging van pigmenten. Wil je een hippe beton look of liever een bepaalde kleur. Dan is beton cire de oplossing.
Wel op dat de juiste soort wordt gebruikt. De meeste goedkopere soorten hebben namelijk nog een nabehandeling nodig die ook nog eens om de zoveel maanden herhaald moet worden. Zo kan goedkoop toch nog duurkoop worden. Laat je dus goed voorlichten door je stukadoor.
Microcement & Microbeton
Het verschil tussen microcement en microbeton zit hem in de hardheid. Voor de wanden in de badkamer is microcement sterk genoeg. Voor de vloer in een badkamer zou je kunnen kiezen voor microbeton, omdat de vloer zwaarder wordt belast.
Deze stucsoort vindt zijn oorsprong in Argentinië. Tegenwoordig wordt het overal ter wereld toegepast en gemaakt. Ook microcement en microbeton zijn waterdicht en kunnen op vrijwel elke ondergrond worden toegepast. Dit scheelt bijvoorbeeld veel werk als je over het bestaande tegelwerk heen zou willen stucen.
Badkamer stucen prijzen
Het laten stucen van je badkamer met de bovengenoemde stucwerk soorten kan al vanaf € 100 per vierkante meter. Wanneer je dit vergelijkt met tegelwerk of andere toepassingen in de badkamer vallen de prijzen best wel mee.
De badkamer wanden laten betegelen is vaak goedkoper, dan gaan we er wel vanuit dat je voor een goedkope tegelsoort kiest. Het is aan te raden om de prijzen voor jou wensen met de badkamer naast elkaar te leggen, zo kun je een goede beslissing maken.