Huis koel zonder airco | Ikknapmijnhuisop.nl

Huis koel zonder airco

huis koel zonder airco

De winter is weer voorbij en de dagen worden warmer. Ook al zijn in we in Nederland gewend aan regen en af en toe flinke kou, de zomer kan ons ook met een hittegolf verassen. Nu hoeft dat niet altijd vervelend te zijn, want een beetje zon kunnen we allemaal wel gebruiken, maar als het lang aanhoudt, kan het binnen ook wat onaangenaam worden. Het huis koel houden zonder airco is dan een echte opgave. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om zonder airco koel te blijven, terwijl buiten het zonnetje schijnt.

De woning isoleren

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de kou, maar ook de warmte buiten. Veel huizen in ons land hebben al een goede isolatie, maar toch schieten oudere woningen hierin nog tekort. Een goede isolatie heeft vele voordelen. Doordat de warmte in de wintermaanden binnen blijft, wordt er veel minder energie verbruikt. In de zomermaanden zorgt dit ervoor dat je vaak geen airconditioning nodig hebt, omdat je huis van binnen lekker koel blijft. Daarnaast doe je ook het milieu een groot plezier door voor een goede isolatie te zorgen. 

Bescherming tegen de zon

Als je een tuin hebt, is een boom of hoge heg ideaal om schaduw te bieden wanneer de zon pal op je huis staat. Natuurlijk is dat niet voor iedereen mogelijk. Een andere goede oplossing is om zonwering aan te schaffen. Doordat de zon niet op de ramen staat, kan dit redelijk wat schelen in warmte in je woning. Rolluiken zijn ook de moeite waard en hebben ook nog andere voordelen. Zo heb je minder geluidsoverlast als je aan een drukke straat woont, en je hebt volledige controle over de verduistering van de kamer. Rolluiken en zonwering kan het beste aan de zuidkant van je huis geplaatst worden.

Koel blijven zonder airco

Om je woning van binnen zo koel mogelijk te houden, kun je nog een aantal dingen doen die een goed resultaat opleveren, vooral tijdens een hittegolf. Hou de ramen en deuren overdag gesloten, maar open ze tijdens de nacht, zodat er koele lucht naar binnen komt. Het gebruik van een ventilator kan ook erg effectief zijn, en kost veel minder energie dan een airconditioning. Het is een aanrader om overdag, als je geen zonwering hebt, de gordijnen te sluiten. Ook dit houdt de hitte tot op bepaalde hoogte buiten. Wordt het je echt te warm en kun je geen kant op, verzamel dan een aantal grote handdoeken of lakens en maak ze helemaal nat met koud water. Wring ze uit en hang ze voor je ramen. Door je ramen op een kier te doen, komt er lucht naar binnen die afgekoeld wordt door de vochtige doeken. Dit zorgt voor een heerlijke verkoeling in de kamer. 

Ten slotte is het natuurlijk verstandig om tijdens deze dagen luchtige en lichte kleding te dragen. Neem in de avond een koude douche en drink overdag veel koud water om de warmte te trotseren. Koken of bakken is nu geen ideale bezigheid, hou het dus simpel en maak een salade of koude soep als avondeten. Je zult al gauw zien, dat je met bovenstaande tips je huis effectief koel kunt houden, ook als je geen airco hebt.

Airco prijzen

Ben je aan het twijfelen of je airco wilt of niet? Vraag door het onderstaande formulier in te vullen meer informatie aan over airco in huis en vergelijk prijzen bij verschillende bedrijven uit je omgeving:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 29 minuten geleden een offerte aangevraagd.X