Automatische lichtregeling | Automatische verlichting

Automatische lichtregeling in huis

Het tijdperk dat verlichting nog gewoon bestond uit een aan- en uitschakelaar, zijn we al lange tijd voorbij. Vandaag de dag kan er op een veel creatievere manier om worden gegaan met verlichting. Met de automatische lichtsturing kun je verscheidene sferen ontwikkelen. Op deze manier wordt de betreffende ruimte prettig verlicht. Daarnaast kan lichtsturing ook worden ingezet bij het verminderen van je energieverbuik.

Wat is automatische lichtregeling?

Met behulp van dimmers en daglichtregeling wordt bij automatische lichtregeling de verlichting op de juiste stand geregeld. Dit is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van het dachtlicht dat het huis binnenvalt. Er wordt dan uiterst gebruik gemaakt van het natuurlijk binnenvallende licht. Het is moeilijk om, in combinatie met bewegings- of aanwezigheidsmelders, de verlichting alleen te laten branden wanneer er iemand in de ruimte aanwezig is.

Erg belangrijk is ook de afstelling van de verlichting, bijvoorbeeld in een gebouw met kantoren. Een gevolg van goede verlichting kan zijn dat de productiviteit van werknemers omhoog gaat. Daarnaast maakt men minder snel fouten en, niet algeheel onbelangrijk, gebeuren er minder snel ongelukken. Ten slotte scheelt het dat men minder snel moe wordt wanneer de omgeving waarin ze werken goed verlicht is. Naast het ergonomische aspect van verlichting, is ook de opwarming van de aarde en de omhoog schietende energieprijzen van belang bij het besparen van energie.

Energiebesparing met automatische lichtregeling:

Uit onderzoek is gebleken dat er meer dan de helft van de energie bespaard kan worden wanneer er gebruikt wordt gemaakt van daglichtregeling, een lichtmeetcel en een bewegingsdetector. Het gebruik van deze middelen heeft twee voordelen. Ten eerste brandt er alleen licht als er iemand in de betreffende ruimte aanwezig is. Ten tweede brandt het licht in de benodigde mate: wanneer er bijvoorbeeld veel daglicht in de ruimte valt, zal de verlichting minder fel branden dan wanneer er weinig licht van buiten naar binnen valt.

Voordelen Automatische lichtregeling:

Vanaf dag 1 dat er automatische lichtregeling wordt geïnstalleerd, is de energiebesparing te zien aan de lagere energiefactuur die je zal ontvangen. De voordelen aan automatische lichtregeling gelden zelfs voor de installateur. Ten eerste kan de installatie eenvoudig bedraad worden, en programmering is makkelijker gemaakt als gevolg van de voorgeprogrammeerde modes. Bovendien kan bij elk van deze lichtregelingsproducten dimbaar of niet-dimbaar worden ingesteld. De aansturing van de belichting is ook geen moeilijke klus: dat kan onder andere met een doodgewone drukknop.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 5 minuten geleden een offerte aangevraagd.X