Betonvloer storten
Een betonvloer storten kan niet iedereen, maar met deze tips en informatie kun je dat zelf bepalen.
We adviseren in ieder geval om altijd eerst vrijblijvend verschillende prijzen aan te vragen bij aannemers uit de regio voordat je zelf aan de slag gaat.
Op deze manier kun je goed bepalen of je het zelf gaat doen of de klus toch uit handen geeft, omdat het zo voordelig is.
Zelf een betonvloer storten?
Hieronder beschrijven we in stappen hoe een betonvloer storten in zijn werk gaat. Niet elke stap gaat in elke situatie op, maar we moeten ergens beginnen. Lees alle stappen eens door. Wanneer je nog extra vragen hebt over het storten van je vloer laat dan reactie achter.
Oude vloer verwijderen of het beton er overheen storten:
In sommige gevallen kun je beton direct storten op de vloer. De vloer moet dan stevig zijn en genoeg draagkracht hebben. Beton is zwaar en massief. Je kunt vaak direct storten op een tegel of plavuizen vloer. Bij een houten vloer is dit wat lastiger omdat deze vloer ‘werkt’.
Wanneer er geen beton over de bestaande vloer gestort kan worden, moet de oude vloer eerst worden verwijderd. Na het verwijderen van de vloer is de ondervloer zichtbaar of de kruipruimte.
Tip: Het is slim om meteen de leidingen te controleren of aan te leggen wanneer de vloer eruit is. Je kan er nu lekker makkelijk bij.
Is de kruipruimte zichtbaar na het verwijderen van je vloer of ligt er nog helemaal geen vloer? Dan kun je beton direct in de kruipruimte laten storten. Vaak wordt deze eerst opgehoogd, geïsoleerd en bewapend.
Kruipruimte ophogen met zand:
De kruipruimte kan behoorlijk diep zijn. Het is dan zonde om alles vol te storten met beton. Je kunt de vloer ophogen door vulzand te gebruiken. Vul de vloer aan met vulzand totdat je bij de onderrand van de houten draagbalken komt (eventueel in combinatie met goed isolerende platen er boven op)
Stamp het zand goed aan en dek de ondervloer af met plastic. Dit doe je om te voorkomen dat er te veel water uit het gestorte beton de vloer in wordt gezogen.
Tip: Een vloer goed isoleren bespaart je op de lange termijn vrijwel altijd geld.
Krimpnet voor een stevige betonnen vloer die niet scheurt:
Een krimpnet gebruik je als versteviging van het beton en om er voor te zorgen dat de vloer niet zo snel gaat scheuren als hij krimpt. Om het krimpnet (van ijzer) op maat te maken kun je het beste een betonschaar gebruiken om het op maat te knippen of een slijptol om het op maat te slijpen.
Het krimpnet moet niet direct op het folie komen te liggen maar daarnet boven houdt ongeveer 5 cm aan. Je kunt dit gemakkelijk realiseren door blokken of klossen te gebruiken te gebruiken die je tussen het folie en het krimpnet legt. Zorg ervoor dat het krimpnet stevig komt te liggen, zodat het niet zal verplaatsen bij het storten van het beton. Maak het op verschillende plaatsen vast aan de ondergrond of aan elkaar.
Voordat je het beton gaat storten:
Het krimpnet ligt stevig en de vloer is opgehoogd. Voordat er gestoord kan worden moeten er nog een aantal dingen gebeuren:
- Leidingen beschermen en afdekken
- Naden en kieren dichten
- Kantenband plaatsen
Leidingen in een betonvloer:
Wanneer je een betonvloer stort komen er zeer waarschijnlijk ook leidingen in te liggen. Liggen de leidingen nog niet onder de vloer dan is dit iets om over na te denken. Doordat de vloer nu toch open ligt, kun je gemakkelijk de leidingen omleggen en mooi wegwerken.
Kunnen alle leidingen in een betonvloer worden gestort?
Nee, niet zomaar. Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Extra ruimte voor leidingen die uitzetten:
Geef extra ruimte aan de leidingen waar deze leidingen uit de vloer komen. Plaats leidingen in een mantelbuis die minimaal 1 centimeter in doorsnee groter is dan de leidingen zelf.
Betonvloer storten tip: Maak een tekening van de plekken waar de leidingen lopen in de vloer. Mocht er iets zijn in de toekomst dan weet je precies waar de leidingen lopen en dat voorkomt een hoop problemen.
Naden en kieren dichten voor het storten:
Om te voorkomen dat het beton wordt gestort en via de naden en kieren in je huis wegloopt, breng je isolatie aan in de kieren tussen de wanden en de vloer. Het nieuwe beton mag trouwens niet tegen de wanden aankomen. Plaats daarom kantenband aan op de wanden om dit te voorkomen.
Klaar om beton te storten:
Alles is nu klaar om eindelijk beton te gaan storten. Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken. Ze komen dan met een cement wagen en kunnen door middel van een slang het beton rechtstreeks op de vloer laten komen.
Wanneer het beton gestort wordt moet je ervoor zorgen dat het goed wordt verdeeld en dat er geen lucht tussen zit. Hier zijn speciale apparaten voor. Wanneer het beton is gestort kun je met een afrijlat de vloer zo egaal mogelijk maken. Hoe rechter de vloer droogt hoe beter het is.
Hoe lang moet het beton drogen?
Een betonvloer heeft voldoende tijd nodig om te kunnen drogen. De volledige droogtijd van een betonnen vloer kan wel 14 dagen duren. Zorg er in ieder geval voor dat er dagen niet op de vloer gelopen wordt. Wanneer je over de vloer moet lopen terwijl deze nog niet volledig uitgehard is kun je gebruik maken van platen die de druk verdelen.
Zelf een betonvloer storten of het laten doen?
Een van de grootste redenen waarom mensen zelf hun betonvloer willen storten zijn de kosten. Iedereen denkt dat je veel geld kunnen besparen wanneer je een klus zelf doet.
In het geval van beton storten hoeft dit zeker niet zo te zijn! We adviseren je om altijd eerst verschillende betonvloer storten prijzen op te vragen. Trouwens, bij het aanvragen van offertes verplicht je, je tot niets.
Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je meteen bericht!