Groendak aanleggen
Steeds meer mensen willen steeds groener wonen. Het is beter voor het milieu maar kan ook een hoop geld besparen. In dit artikel hebben we het over een groendak aanleggen.
Een groendak kan je zelf aanleggen en past helemaal bij de laatste woontrends. Er is ook subsidie voor het aanleggen van een groendak.
Of je een groendak kan aanleggen in jou huidige situatie hangt af van verschillende factoren waaronder budget en het type dak.
Groendaken zijn te onderscheiden in twee typen namelijk extensieve groendaken en intensieve groendaken. Het verschil zit hem vooral in de soort vegetatie dat op het dak zal groeien, hoe het dak zal worden gaan gebruikt en de dikte van de substraatlaag.
Een extensief groendak kan je in de meeste gevallen aanleggen zonder de dakconstructie aan te passen. Dit is verreweg de gemakkelijkste optie om zelf een groendak aan te leggen.
De substraatlaag die wordt aangebracht zal relatief dun zijn en daarmee is het extra gewicht goed te dragen voor de huidige dakconstructie.
Een intensieve groendak heeft in tegenstelling tot een extensief groendak wel in de meeste gevallen een aangepaste dakconstructie nodig. Een dakconstructie aanpassen doe je niet zo maar even.
Wij raden aan om in dit geval een professional in te schakelen. (informatie en prijzen kan je vrijblijvend en gratis aanvragen onderaan dit artikel) Behalve dat je een dakconstructie niet zelf kan aanpassen heb je ook waarschijnlijk een vergunning nodig.
De vergunning zal waarschijnlijk wel gemakkelijk worden gegeven omdat de overheid groendaken stimuleert.
Waaruit bestaat een groendak?
Een goed groendak heeft wel een degelijke huidige dakopbouw nodig. Wanneer je geen goede dakopbouw hebt kan het zijn dat er door het aanleggen van een groendak schade kan ontstaan aan de dakconstructie.
Wanneer je twijfelt laat je dan informeren door een expert. Een groendak bedekking is opgebouwd in verschillende lagen. Een groendak bestaat meestal uit de volgende 6 lagen:
- Waterkerende en wortelwerende laag
- Beschermlaag
- Drainagelaag
- Filterlaag
- substraatlaag
- Vegetatielaag
Groendak richtlijnen
Ook al bestaat er in Nederland nog geen specifieke wet- en regelgeving voor groendaken wil dat nog niet zeggen dat alles is goedgekeurd. Er bestaat namelijk wel een richtlijn voor het toepassen van groendaken.
De verschillende richtlijnen kunnen voor particulieren anders zijn dan voor bedrijven en organisaties. In de richtlijnen voor groendaken staan onder andere de volgende punten beschreven:
- Wet- en regelgeving rond dakbegroeiing
- Stedenbouwkundige en landinrichtingsfuncties en effecten
- Eisen aan het gebouw en de bouwmaterialen
- Drainage- en filterlagen
- Eisen aan zaaigoed, planten en vegetatie
- Nazorg en onderhoud van het groendak
Groendak laten plaatsen
Door het onderstaande formulier in te vullen kan je gratis en vrijblijvend informatie en prijzen opvragen van verschillende bedrijven uit de regio