Capaciteit radiator berekenen

Benodigde capaciteit van de radiator

capaciteit radiator berekenen

Als je radiatoren gaat uitzoeken voor een woonruimte moet je rekening houden met verschillende factoren.

In dit artikel beschrijven we een aantal van deze factoren zodat je met de juiste informatie opzoek kunt naar de ideale radiator.

We geven uitleg over verschillende typen radiatoren, de benodigde warmte afgifte, de capaciteit en hoe je capaciteit combineert met de afmetingen van de radiator.

Om een, voor jouw woonruimte, geschikte radiator uit te zoeken moet je rekening houden met een aantal factoren. Wij bieden graag onze diensten aan om jou te assisteren bij je zoektocht naar de juiste radiator.

U kunt op deze pagina de benodigde warmteafgifte, het vermogen, van de radiator berekenen. Er wordt uitleg gegeven over diverse typen radiatoren. En u vindt op deze pagina tips over hoe u de benodigde capaciteit combineert met de gewenste afmetingen van de radiator.

Hoe bereken je de benodigde capaciteit van de radiator?

De radiator wordt gebruikt om in huis warmte te creëren. De ene ruimte in huis is makkelijker te verwarmen dan de andere bijvoorbeeld een toiletruimte of de huiskamer.

Voor deze verschillende ruimten gebruik je ook verschillende radiatoren met verschillende capaciteit in elk geval genoeg capaciteit om de ruimte te verwarmen.

Eigenlijk vraagt elke ruimte in huis om een andere radiator, met een lagere of hogere warmteafgifte, ook wel capaciteit of vermogen genoemd.

Er zijn drie factoren waar u rekening mee moet houden om de capaciteit die u nodig heeft voor uw radiator of radiatoren te berekenen:

 • De grote of inhoud van de ruimte
 • De gewenste temperatuur in de ruimte
 • Het soort ruimte

hieronder bespreken we deze drie factoren:

Het berekenen van de inhoud (m3) van een ruimte.

U kunt de inhoud van de kamer berekenen door de lengte, breedte en hoogte van de kamer in meters met elkaar te vermenigvuldigen de uitkomst hiervan is het aantal kubieke meter van de ruimte.

Dus bijvoorbeeld in het geval van de volgende ruimte: Een huiskamer van 10 meter lang, bij een kamer van 4.5 meter breed met een hoogte van 2.80 meter komt u uit op een ruimte met een inhoud van 108 kubieke meter (10 m x 4.5 m x 2,8 m = 126 m3)

De gewenste temperatuur bepalen

Elke verschillende ruimte in het huis heeft een andere aanbevolen temperatuur standaard worden gerekend met de volgende advies temperaturen:

 • Hal 18 graden is 70 Watt per m3
 • Toilet 18 graden is 70 Watt per m3
 • Slaapkamer 18 graden is 70 Watt per m3
 • Keuken 20 graden is 77 Watt per m3
 • Woonkamer 22 graden is 85 Watt per m3
 • Badkamer 24 graden is 93 Watt per m3

(U kunt de benodigde aantal Watts berekenen door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86)

Het berekenen van de benodigde capaciteit van de radiator

Zoals u merkt zijn de grootte van de ruimte, het type ruimte en de gewenste temperatuur van belang voor het bepalen van het vermogen van de radiator die nodig is. 

Om de voorbeeld ruimte van 126 m3 te verwarmen moet de capaciteit van de radiator dus minstens 10710 Watt (126m3 x 85 w) te zijn. Deze capaciteit bereik je het beste met meerdere radiatoren die gezamenlijk de capaciteit verzorgen. (In plaats van een mega radiator)

Het soort centraal te verwarmen ruimte

Bekijk goed het soort ruimte die moet worden verwarmt want in bepaalde gevallen is er sprake van warmteverlies of warmtebehoud.

Meestal is dit het gevolg zijn van een goede of slechte isolering van de te verwarmen ruimte. Het is verstandig om rekening te houden met het volgende: bij een oude of slecht geïsoleerde woning rekent u 15% extra op de berekende capaciteit.

Bij een goed geïsoleerde woning kan u 10% aftrekken op de berekende capaciteit. Als laatst liever een radiator met teveel capaciteit dan te weinig capaciteit om een ruimte centraal te verwarmen. (capaciteit centrale verwarming)

Installatiewerk offerte aanvragen:

Vraag hier gratis geheel vrijblijvend een offerte aan voor het installatiewerk rondom het plaatsen en ophangen van radiatoren

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 12 minuten geleden een offerte aangevraagd.X