Radiator vervangen | Ikknapmijnhuisop.nl

Radiator vervangen

radiator vervangen

Als je nog een oude radiator in huis hebt, dan zit je er wellicht aan te denken om deze te vervangen door een nieuwe radiator.

Dit komt omdat hij er misschien niet meer fantastisch uitziet, of wellicht werkt hij niet meer naar behoren. Oudere radiatoren willen soms ook nog wel eens lekken, waardoor het dus van belang is om ze te vervangen.

Als je een beetje handig bent, kun je dit best zelf doen. Hieronder gaan we uitleggen hoe je aan de slag kunt.

Besparen op het vervangen van je radiatoren? vergelijk dan prijzen via onze site!

Vergelijk cv specialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Voorbereidingen voor het vervangen van je radiator

Je radiator kun je niet zomaar vervangen, je zult namelijk eerst nog een aantal dingen moeten doen. Zo zit er in de meeste gevallen nog water in de radiator, waardoor je dit eerst even moet laten weglopen.

Bij de meeste radiatoren zit een kraantje waarmee je dit heel gemakkelijk kunt doen. Bij sommige modellen zit dit kraantje ook wel bij de verwarmingsketel. Draai hiervoor bovenste verbinding van de heetwatertoevoer open en draai hierna de onderste open.

Laat dan voorzichtig het water eruit lopen door de radiator schuin te houden. Door het gewicht van de verwarming kun je dit beter met een aantal man doen.

Achter de verwarming zitten vaak lelijke gele plekken. Om dit weer netjes te laten uitzien, kun je de muur een likje verf geven. Dit zorgt er ook voor dat het geheel mooier uitziet wanneer de nieuwe verwarming is geplaatst.

Aan de slag met de nieuwe radiator

Voordat je de nieuwe radiator plaatst, is het belangrijk dat je eerst bekijkt waar je hem gaat monteren. Teken hiervoor de punten op de radiator.

Denk eraan dat je voor het aftekenen een waterpas gebruikt. Maak daarna de montagebeugels vast op de muur met schroeven.

Vervolgens is het tijd om de radiator te plaatsen. Nieuwere modellen zijn vaak kleiner dan oude radiatoren, waardoor het best zo kan zijn dat je de radiator alleen kunt tillen.

Een beetje hulp is echter altijd handig. Zorg er ook voor dat je de radiator uitlijnt met een waterpas. De montagebeugels kunnen vaak nog versteld worden, zodat het allemaal past.

De laatste stap

Nu de radiator mooi op zijn plekje hangt, is het tijd om alles te verbinden. Nu moet er namelijk een verbinding gemaakt worden tussen de leiding en de verwarming.

Je kunt dit doen met behulp van een radiatorkraan. Deze kun je eventueel ook nieuw kopen. Hiervoor zul je eerst de afstand tussen het middengedeelte van de afvoer en aanvoer moeten opmeten.

Bekijk dan of deze afstand hetzelfde is als bij de oude radiator. Als dat zo is, dan wordt het een makkelijke klus en is het aanpassen van de leidingen niet nodig.

Je kunt de radiator dan simpelweg aansluiten. Ook kun je de regelknop nu door een thermostaat knop vervangen. Daarnaast is het ook van belang dat je het water weer bijvult.

Dit kan gedaan worden door de ontluchtingskraan iets open te draaien. Onlucht ten slotte nog de radiator. Zitten er nog andere radiatoren in hetzelfde netwerk, zorg er dan voor dat je ook deze ontlucht.

Vergelijk cv specialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Radiator vervangen kosten

Je kan deze klus natuurlijk ook voordelig uitbesteden aan de professional. Door het onderstaande formulier in te vullen verkrijg je meer informatie en kan je prijzen vergelijken van verschillende bedrijven uit de regio.

Het aanvragen van informatie en prijzen vergelijken via onze site is gratis en geheel vrijblijvend.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 17 minuten geleden een offerte aangevraagd.X