Thermostaat vervangen | Ikknapmijnhuisop.nl

Thermostaat vervangen

thermostaat vervangen zo gebeurd

Soms kan het nodig zijn om je thermostaat te vervangen. Vooral in oudere huizen hangt vaak een verouderde CV-installatie met bijbehorende thermostaat. 

Met een dergelijke kwikthermostaat kun je maar beperkt de temperatuur regelen. Door je thermostaat te vervangen door een digitale klokthermostaat kun je precies regelen wanneer de verwarming aan- en uitspringt.

Dit zorgt ervoor dat je huis in de ochtend heerlijk warm is wanneer je opstaat en de verwarming automatisch uitgaat wanneer je gaat slapen. 

Dit is niet alleen maar ontzettend handig en comfortabel natuurlijk, maar het kan ook ervoor zorgen dat je veel energie bespaart en dat is natuurlijk erg fijn voor je energierekening. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je thermostaat eenvoudig zelf kunt vervangen.

Toch uitbesteden? Vergelijk dan via ons gemakkelijk prijzen en bespaar!

Vergelijk cv specialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Je oude thermostaat verwijderen

Voordat je een nieuwe thermostaat kunt plaatsen, moet je natuurlijk eerst de oude eraf halen. Verwijder hiervoor de thermostaat en knip de draadjes door. Let er wel op dat je dit vlak achter de thermostaat doet. Neem nu een draadstriptang en maak het uiteinde van ongeveer een centimeter van de draden blank.

Nu is het van belang dat je even bekijkt waar de nieuwe thermostaat moet komen te hangen, dit kun je doen door de punten op de muur af te tekenen met behulp van de oude thermostaat. 

Hiervoor kun je de achterplaat van de oude eraf halen en deze tegen de muur plaatsen. Zorg ervoor dat dit waterpas is en zet een streepje bij elke hoek. Nu je de punten afgetekend hebt, is het tijd om een begin te maken aan het plaatsen van de nieuwe thermostaat. 

Boor hiervoor nu gaatjes in de muur op elke plaats waar je voorheen een streepje hebt gezet. Zodra de gaatjes geboord zijn kun je er pluggen indoen.

De nieuwe thermostaat aansluiten

De gaten en pluggen zitten in de muur en nu heb je als het goed is twee draadjes uit de muur steken. Deze moet je nu aansluiten op de nieuwe thermostaat.

Hier zijn namelijk twee aansluitpunten voor de draden. Hoe je deze precies moet aansluiten kan per thermostaat verschillen. Bij de gebruiksaanwijzing van de thermostaat kun je precies lezen hoe dit moet gebeuren.

Je hoeft er hierbij overigens niet op te letten welke draad je waar steekt, voor een thermostaat is dit niet van belang.

Met kleine schroeven kun je nu de achterplaat van het apparaat in de muur schroeven. Plaats nu de thermostaat op de achterplaat. Eventueel is het nu nog mogelijk om deze in te stellen.

Let er wel op dat dit niet altijd mogelijk is als deze al op de muur hangt, in sommige gevallen moet je hem namelijk van te voren instellen. 

Hoe je dit precies kunt doen, kun je ook in de gebruiksaanwijzing van je thermostaat lezen. Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen.

Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!

Vergelijk cv specialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!
Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 35 minuten geleden een offerte aangevraagd.X