Behang benodigdheden | Behangmateriaal | Behangspullen

Behang benodigdheden

wat heb je nodig om te behangen

Wanneer je gaat behangen heb je veel dingen nodig. Natuurlijk is één van de benodigdheden het behang zelf. Maar met alleen behang ben je er nog lang niet, dat wist je natuurlijk al.

In dit artikel beschrijven wat je allemaal nog meer nodig hebt om goed voorbereid aan de slag te gaan. Een deel van deze benodigdheden heb je waarschijnlijk al of kun je misschien van iemand lenen (zoals bijvoorbeeld een behangtafel).

Sommigen benodigdheden moet je nog aanschaffen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt zoals de Gamma of Karwei.

Behang

Behang is natuurlijk verkrijgbaar in verschillende soorten en stijlen (behangsoorten). Elk soort en stijl behang geeft een andere uitstraling aan de ruimte in je huis die je wilt behangen. Welk soort behang je kiest, hangt ook af van hoe je wilt behangen (behangplaksel op het behang smeren of het behangplaksel meteen op de muur aanbrengen). Welke stijl behang je kiest, hangt af van wat je mooi vindt en wat voor uitstraling je de ruimte in huis wilt geven.

Een behangtafel:

De werktafel die je kunt gebruiken om te behangen is de behangtafel. Bij het behangen is het gebruik van een behangtafel bijna noodzakelijk. Op de behangtafel kun je gemakkelijk het behang op de juiste lengte snijden of knippen. Verder kun je op een behangtafel de te plakken behangbaan goed en gemakkelijk insmeren met behanglijm of behangplaksel.

Behangtafels zijn van verschillende materialen te krijgen. Je hebt behangtafels van hout en behangtafels van kunststof. De naam zegt het al, bij een houten behangtafel is het werkblad meestal gemaakt van hardhout en bij een kunststof behangtafel is het werkblad van kunststof. Een behangtafel is meestal tussen de twee en drie meter lang en ongeveer een meter hoog en zestig tot zeventig centimeter breed. Deze afmetingen zorgen ervoor dat je ergonomisch kunt werken en dat de banen behang makkelijk verwerkt kunnen worden.

Behang afstomen

Vaak moet je voordat je gaat beginnen met behangen de oude behanglaag nog verwijderen. Behang verwijderen gaat gemakkelijk met behulp van een behangafstomer. Met een behangtafel apparaat maak je een groot gedeelte van de muur en het behang nat met hete stoom. Door het gebruik van hete stoom laat de oude lijmlaag gemakkelijk los en is het behang zo verwijderd. Kijk hier voor meer informatie over behang afstomen en behang verwijderen

Behang afweekmiddel:

Een andere manier om behang te verwijderen is het gebruik van een behang afweekmiddel. Door het gebruik van het behang afweekmiddel kun je het afweken van het oude behang gemakkelijker maken. Het is wel van belang om het afweekmiddel goed in te laten trekken (zie verpakking), want als je het behang afweekmiddel even in laat trekken, is het daarna stukken gemakkelijker om het behang van de muren te trekken.

Kijk hier voor meer informatie en tips over behang afweekmiddel en behang verwijderen

Een opstapje of trap

Om de hoge muren van behang te voorzien of juist het oude behang te verwijderen kun je het beste gebruik maken van een opstapje of een trap. Waarschijnlijk heb je wel ergens in huis een krukje staan dat je kun gebruiken als opstapje. Als je hiermee niet hoog genoeg komt maak dan gebruik van een trap. Haal geen halsbrekende toeren uit op een krukje wees slim en gebruik voor de net hoge stukken een trap

Een plamuurmes:

Een plamuurmes wordt meestal gebruikt om gaten en oneffenheden op muren te verwijderen door middel van plamuren. Maar je kan met een plamuurmes ook prima behang van de muren afsteken. De meeste plamuurmessen zijn gemaakt van een houten handvat en een metalen, platte plaat die naar het einde toe breder wordt. De formaten van een plamuurmes kunnen verschillen. Wat belangrijk is aan een plamuurmes is dat het metaal goed buigzaam is. Je kunt het beste gaan voor een brede variant plamuurmes.

Wanneer je het behang goed nat hebt gemaakt met behang afweekmiddel of door het behang af te stomen kun je het goed afsteken met een plamuurmes. Je plaatst dan gewoon het uiteinde van het metalen stuk tegen de rand van het behang en je schuift voorzichtig heen en weer. Let op dat je de muur niet beschadigd probeer daarom het blad zo vlak mogelijk te houden.

Roergarde

Behangplaksel maak je makkelijk aan door middel van het gebruik van een roergarde. Met een roergarde kun je het behangplaksel goed doorroeren. Wanneer je gebruik maakt van de roergarde is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen klontjes (niet te grote) achterblijven in het behangplaksel.

Behang voorstrijkmiddel voor de wanden

Met een voorstrijkmiddel kun je de ondergrond voor het behang nog wat steviger maken. Het behang voorstrijkmiddel zelf dringt diep door in de poriën van de ondergrond om een sterke hechting te creëren tussen de wand en het behang. Om het goed te kunnen gebruiken zul je het voorstrijkmiddel goed moeten verdunnen met de juiste hoeveelheid water (kijk hiervoor op de verpakking).

Behangplaksel

Behangplaksel wordt gebruikt om het behang aan de muren te bevestigen. Afhankelijk van de soort behang die je gebruikt, smeer je het behangplaksel direct op de muur of eerst op het behang. Behangplaksel zul je aan moeten maken met water of je maakt gebruik van een kant-en-klaar behangplaksel. Het is van belang het behangplaksel goed door te roeren met een roergarde zodat er geen klonten meer in zitten. (kijk voor de gebruiksaanwijzing en mengverhouding op de verpakking van het behangplaksel)

Een behang lijmborstel

Met de lijmborstel kan je het behang of de muur (afhankelijk van de behangsoort) insmeren met behangplaksel. Het is gemakkelijk om met een lijmborstel mooie banen te maken op de muren. Hier kun je het behang dan direct tegenaan plakken. Daarnaast kun je met de lijmborstel ook gemakkelijk de behangstroken insmeren om ze vervolgens tegen de muur aan te plakken.

Stanleymes

Het gebruik van een stanleymes is handig het overtollige behang netjes weg te snijden. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is zodat het wegsnijden van het behang geen problemen oplevert. Door het gebruik van een stanleymes met breekmessen kan je ervoor zorgen dat je gedurende de behangklus altijd een scherp mes hebt.

Behangroller

Een behangroller wordt gebruikt om het behang mooi glad en stevig op de muren aan te drukken en om het behang netjes zonder bobbels. Na het plakken van een behangbaan ga je met deze roller onder lichte druk over het behang een om het goed aan te drukken, eventuele luchtbellen worden zo verwijderd. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor lucht om onder het behang weg te komen tijdens het aandrukken met de behangroller.

Loodlijn

Huizen zijn zelden loodrecht vandaar dat het goed is om als je gaat beginnen met het plakken van de eerste strook behang een loodlijn te gebruiken. Een loodlijn kun je maken van een touwtje met iets zwaars eraan (of gewoon kopen). Langs het touwtje trek je vervolgens een lijn. De eerste baan behang die je opplakt, moet je direct tegen de loodlijn aanleggen. Je weet dan zeker dat het behang netjes recht op de muur zit. Alle volgende banen behang plak je weer tegen de voorgaande baan aan. Wanneer je geen loodlijn gebruikt dan zal je zien dat het behang scheef gaat aflopen wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een loodlijn (tenzij je een echt timmermansoog hebt dwz sowieso recht plakt ook al is alles scheef).

Je huis laten behangen prijzen vergelijken

Of het nu gaat om een kamer of een heel huis dat behangen moet worden, steeds meer mensen laten hun woning behangen vanwege de aantrekkelijke prijzen en het vakmanschap. Wil je informatie en de prijzen op een rij? Vraag het dan meteen gratis en vrijblijvend aan door het onderstaande formulier in te vullen

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X