Je huis opknappen of je huis verbouwen?
Uit de Woonindex van Woonkennis bleek dat bijna één op de drie Nederlanders erover denkt om dit jaar het huis te gaan opknappen. Precies 31 procent heeft concrete of vage plannen om het huis op te knappen.
Huis verbouwen vs huis opknappen
Groot onderhoud of je huis verbouwen brengt vaak hoge kosten met zich mee. Maar het huis opknappen om het een nieuwe uitstraling te geven, brengt minder kosten met zich mee. Het inkomen speelt een grote rol bij het opknappen van het huis en een kleine rol. Bij grote verbouwingen kan je huis toch een heel ander uiterlijk krijgen.
Je huis opknappen
Toch zijn het volgens het onderzoek meestal de hogere inkomens die aan de slag gaan met hun huis opknappen. Ongeveer twintig procent van de inkomens ergens boven de 3000 euro bruto per maand, gaat dit jaar zeker weten het huis opknappen. Dit is bij de laagste inkomensgroep (ongeveer 1675 euro) maar tien procent. Volgens de onderzoekers komt dit doordat vooral de lagere inkomens last hebben van de financiële crisis.
Huur vs koop
Vaak is het ook zo dat bij grotere klussen of verbouwingen huurders minder vrijheid hebben dan mensen met een koopwoning. Bij verfraaiing van de woning is er veel minder verschil tussen huurders en kopers, omdat het hier om kleinere klussen gaat. Zo weet ongeveer twaalf procent van de huurders zeker dat zij hun woning een opknapbeurt gaan geven en vijftien procent van de kopers weet dit zeker. Het is verder opvallend dat gezinnen met kinderen meer klusplannen hebben dan gemiddeld; achttien procent van deze groep mensen gaat zeker weten het huis opknappen.