Huis verbouwen checklist
Allereerst is het goed om je woonwensen op papier te zetten. Schrijf op of teken uit wat je graag zou willen doen met de woning. Wil je bijvoorbeeld het huis verbouwen of alleen het huis opknappen ? Het is goed om de wensen op papier te zetten maar ook wat je vooral niet wilt.
- Toets de woonwensen die je op papier hebt gezet als het gaat om je huis verbouwen met een architect, aannemer of bouwbedrijf en bespreek of en hoe de woonwensen te realiseren zijn. In het geval van het opknappen van je huis kun je ook een binnenhuisarchitect vragen om mee te denken over de mogelijkheden van het opknappen of anders inrichten van je huis.
Gesprek met een bouwbedrijf of aannemer:
- Op het moment dat de ideeën echt gestalte hebben gekregen en je er goed naar gekeken hebt, kun je de ideeën met een aannemer of bouwbedrijf gaan bespreken en offertes laten maken. Informeer in ieder geval of de aannemer of bouwbedrijf waarmee je mee in gesprek gaat is aangesloten bij een belangenorganisatie (dit kan echt een hoop ellende voorkomen bij moeilijkheden).
- Vraag meerdere offertes aan. Door twee of drie offertes aan te vragen van verschillende bedrijven krijg je een goed beeld over de prijs van je huis verbouwen of je huis opknappen. Op het moment dat je akkoord gaat met een aannemer of bouwbedrijf is het goed om duidelijke afspraken te maken (zet het dus op papier).
Bouwvergunning aanvragen indien nodig:
- Controleer of je een bouwvergunning nodig hebt om de verbouw- of opknapplannen te realiseren. (Als het goed is weet de aannemer of het bouwbedrijf hier ook het een ander van en kunnen zij dit voor je regelen.
Duurzaam verbouwen subsidie:
- Als je duurzaam gaat verbouwen kom je misschien in aanmerking voor subsidies. Je kunt hier achter komen door navraag te doen bij de gemeente en door eens te zoeken op internet en natuurlijk de duurzame verbouwing te bespreken met de aannemer of het bouwbedrijf.
- Bij je huis verbouwen of je huis opknappen is het zeer aan te raden om een speciale bouw verzekering hiervoor af te sluiten (CAR verzekering). Meer informatie kun je hierover krijgen bij een verzekeraar of adviseur.
- Dien je nog maatregelen te treffen voordat de verbouwing gaat beginnen? Bij een verbouwing van een badkamer is het wel handig dat je iets geregeld hebt zodat je kunt douchen, wellicht bij de buren of familie.
Begrip van de buren:
- Het is goed om de buren vooraf te informeren over de verbouwing of opknapbeurt van je huis. Behalve dat dit netjes is, is er ook vaak begrip voor (en dat heb je nodig als je een periode herrie gaat maken).
Bouwafval:
- Wie zorgt er voor de afvoer van het bouwafval? Bespreek van tevoren af hoe de afvoer van je bouwafval geregeld wordt. Zorg in ieder geval dat dagelijks het bouwafval wordt opgeruimd. Door dit bij te houden wordt dit geen grote klus en kan er goed gewerkt blijven worden. Huur een afvalcontainer of laat de aannemer dit regelen.
Controle tijdens en na de verbouwing van je huis:
- Om te zorgen dat het verbouwen van je huis naar wens verloopt is het handig om het werk goed te controleren. Ook is het handig om te overleggen wanneer welk werk wordt gedaan en hoelang dit gaat duren. Op deze manier kom je er achter of alles qua planning goed loopt en kun je wanneer dit niet het geval is er tijdig iets aan doen.
- Zodra de verbouwing van je huis of het opknappen van je huis gerealiseerd is wordt het opgeleverd. Let op dat je goed controleert of alles werkt en correct naar overleg is uitgevoerd voordat je een oplever rapport tekent. Bespreek ook altijd even wat er gebeurt met gebreken die eventueel later nog tevoorschijn komen.