Welke ondervloer voor laminaat? | Laminaat ondervloer

Ondervloer voor laminaat

Ondervloer voor laminaat

Onder elke laminaatvloer of lamelvloer (dus zwevende vloeren) moet een ondervloer komen te liggen. Elke soort ondervloer heeft zijn eigen eigenschappen en voor- of nadelen. Een paar belangrijke waar je op moet letten bij de aanschaf van een ondervloer voor laminaat lees je in dit artikel.

Vraag gratis en vrijblijvend de scherpste ondervloer voor laminaat prijzen op van diverse bedrijven uit de regio door via onze site offertes aan te vragen.

Vloerverwarming prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Ondervloer voor laminaat – Egaliserend vermogen

De meeste bouwvloeren in huis zijn niet egaal daardoor heb je een ondervloer nodig met een goed egaliserend vermogen. Het is belangrijk dat de ondervloer zacht is, een minimale dikte heeft van 2,5 millimeter en een minimale densiteit van 20 kg/m³. De densiteit van het product staat op het etiket (tenminste dat zou er moeten staan).

Ondervloer voor laminaat – Het vochtwerende vermogen

Alleen de term ‘vochtwerend’ op de verpakking van de ondervloer is niet voldoende. Om vochtindringing van onderaf te voorkomen is een goede vochtwerende folie nodig. Deze folie is (bijna) noodzakelijk in een nieuwbouwwoning en op de begane grond. Deze folie is los verkrijgbaar, maar is bij de modernere ondervloeren geïntegreerd. De folie moet óf overlappend worden gelegd óf de naden moeten worden dichtgeplakt.

Ondervloer voor laminaat – Geluidsreductie

Wist je dat loopgeluid en contactgeluid een van de grootste vormen van geluidshinder in huizen en appartementengebouwen vormen? Stel je je eens voor dat je bovenburen veelal schoenen met hoge hakken of leren zolen dragen of een zoontje hebben die helemaal gek is van zijn knikkerbak of met autootjes over de vloer rijdt!

Misschien herken je jezelf hierin en wil je niet dat jouw onderburen bij je komen klagen. Dit is nu de reden (gelukkig) dat er steeds weer strengere regels ten aanzien van de geluidsreducerende eigenschappen van ondervloeren opgesteld worden.

Ondervloer voor laminaat – Het contactgeluid

Hier in Nederland geldt een speciale norm voor contactgeluidisolatie. De norm is opgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht. (Eventuele eisen vanuit de Vereniging van Eigenaren van meer dan 10dB, zijn dus in principe te negeren).

Let op: kijk goed voor welke harde vloerbedekking deze waarde van toepassing is. Een ondervloer gecertificeerd voor kliklaminaat geeft niet vanzelfsprekend hetzelfde resultaat bij een lamel- of massieve parketvloer.

Ondervloer voor laminaat – Loop- of reflectie geluid

Het geluid in een ruimte waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door een zware ondervloer of een zelfklevende ondervloer te gebruiken. Het gewicht van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft namelijk een dempende en isolerende uitwerking.

Ondervloer voor laminaat – Ondervloeren bij vloerverwarming

Vloerverwarming als hoofd verwarming is tegenwoordig erg in trek. Let er wel op dat bij vloerverwarming in combinatie met laminaat  de ondervloer ook vloerverwarminggeschikt moet zijn. Hiervoor moeten de smelttemperatuur eigenschappen en de warmtegeleiding eigenschappen zo hoog mogelijk zijn. De beste ondervloeren zijn in combinatie met vloerverwarming opencellige en/of geperforeerde ondervloeren, het liefst zo dun mogelijk.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X